Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Φοιτητής απεργός πείνας και φυλακής πολυτέλειες




Απεργία πείνας φοιτητή-κρατούμενου διότι μετάγεται στη φυλακή Μαλανδρίνου παρότι φοιτά στο ΕΚΠΑ (πολιτικό Νομικής) και παρότι έχει ενεργή δήλωση 6 μαθημάτων , τα οποία σε ένα μήνα εξετάζονται.

Η φυλακή, έχει αποδειχθεί πια, δε σωφρονίζει. Δε βοηθά τον άνθρωπο να ενταχθεί και να αντέξει την Κοινωνία που λόγω των πράξεών του τον απομονώνει.
Η φυλακή λοιπόν γιατί υπάρχει;
Για να προστατευθούν οι απ' έξω από το απολωλός;
Αν είναι έτσι τότε τι γίνεται όταν ξαναβγεί, αφού γνωρίζουμε ότι δε σωφρονίζει;
Εάν μια κοινωνία δε νοιαστεί τους ανθρώπους που απομόνωσε σε ίδρυμα, αν δε μεριμνήσει για το μέλλον τους όταν θα ξαναβγούν, αν δεν επιστρατεύσει κάθε ανθρωπιστική ιδέα και δυνατότητα για να τους εξασφαλίσει, τότε η φυλακή δεν είναι παρά μια ποταπή εκδίκηση που παίρνουμε οι ενταγμένοι-βολεμένοι κατά των ανένταχτων ευάλωτων.
Με συνέπειες ολέθριες για όλους μας.

Η φοίτηση των κρατουμένων είναι ένα δικαίωμα που συμφέρει όλους μας. Σε μια εποχή που η ιδρυματοποίηση έχει ξεπεραστεί κι οι φυλακές όπως τις ξέρουμε υπάρχουν ακόμα μόνο στις κοινωνίες που έχουν βολευτεί σ' αυτά που βρήκανε δίχως να ψάχνουν στατιστικές και μελέτες, είναι χρέος όλων μας να συντασσόμαστε με κάθε αίτημα, κάθε ανάγκη που καλυτερεύει το παρόν και νικά το φόβο του μέλλοντος. 

Φέρνω
σύνδεσμο προς το  Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων για πληροφόρηση (κοινοποίηση/συμπαράσταση) του φοιτητή απεργού πείνας
και 
άρθρα- εικόνες και videos για τις νορβηγικές φυλακές που έχουν εντυπωσιάσει παγκοσμίως για τον ανθρωπισμό και την αποτελεσματικότητά τους. 
Πραγματικά αξίζει να το δείτε, ιδίως αν ποτέ δεν έχετε αμφισβητήσει την παράδοση του εγκλεισμού.



 Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων
ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΦΩΝΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ
Απεργία Πείνας Φοιτητή/Κρατούμενου για τα Αυτονόητα !!!
Σήμερα 4/1/ 2018 ανακοινώθηκε στο συμφοιτητή και συγκρατούμενό μας Σ.Π. οτι μεταγεται για τη φυλακή Μαλανδρίνου παρότι είναι φοιτητής στο ΕΚΠΑ (πολιτικό Νομικής) και παρότι έχει ενεργή δήλωση 6 μαθημάτων,  τα οποία σε ένα μήνα εξετάζονται !
Σημειωτέον , ότι ο συγκρατούμενός μας , δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά και όλη αυτή η βιάση της μεταγωγής του, ερχεται αντί απάντησης στη διαμαρτυρία του , που απευθύνθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Συνήγορο του Πολίτη, απ' όπου προέρχεται και ο Γ.Γ.", κατά την προσφιλή πρόσφατη πρακτική του Υπουργείου να θυματοποιεί άμεσα όποιον τολμά να διαμαρτύρεται και να διεκδικεί τα δικαιώματά του...... --> facebook


 

Παράθυρα χωρίς κάγκελα, φιλικές σχέσεις με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους 
...απασχόλησε τα διεθνή μίντια η είδηση ότι ο Νορβηγός μακελάρης της Ουτόγια και βομβιστής του Όσλο το 2011, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, κατήγγειλε το νορβηγικό κράτος για απάνθρωπη μεταχείριση.
Ο 37χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής, ευθύνεται για το θάνατο 77 ανθρώπων το 2011, με βομβιστική επίθεση στο Όσλο και ένοπλη επίθεση στο νησί Ουτόγια, κρατείται στην απομόνωση στη φυλακή Σκιέν και όπως ο ίδιος διατείνεται η απομόνωση στην οποία βρίσκεται είναι μια μορφή βασανιστηρίων και πως του στερεί το δικαίωμα σε μια οικογενειακή ζωή.
Πάντως, το σωφρονιστικό σύστημα των Νορβηγών είναι γνωστό ως το πιο ανθρώπινο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κελί του Μπρέιβικ στο Όσλο, έχει, για παράδειγμα, τρία δωμάτια, εξοπλισμένο με υπολογιστή, τηλεόραση, παιχνιδομηχανή…
Παρακάτω, ακολουθούν φωτογραφίες ενός άλλου σωφρονιστικού καταστήματος στη Νορβηγία, των φυλακών Halden.
Αυτό που διαβάζουμε για τις φυλακές, είναι ότι δε υπάρχουν κάγκελα στα παράθυρα, οι κρατούμενοι διατηρούν φιλικές σχέσεις με τους φρουρούς, και οι παροχές είναι αντάξιες με αυτές ενός πολυτελούς ξενοδοχείου. «Όλοι οι τρόφιμοι των φυλακών στη Νορβηγία, θα επιστρέψουν στην κοινωνία», είχε πει ο διευθυντής των φυλακών Are Hoidel σε σχετικό ντοκιμαντέρ. «Θέλετε ανθρώπους θυμωμένους;», διερωτάται.

Τα ισόβια δεσμά δεν υπάρχουν στην Νορβηγία, αντ΄αυτού οι αρχές εστιάζουν στην επανένταξη των κρατουμένων και όχι στην τιμωρία τους. [---> πολλές φωτογραφίες στο newsbeast.gr/ ]






..Γενική αντίληψη σε πανευρωπαϊκή κλίμακα είναι ο σωφρονισμός του κρατουμένου. Όμως αυτό δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση. Ιδίως σε ανθρώπους που δεν δείχνουν καμία διάθεση μετάνοιας. Στη Νορβηγία πάντως, μια χώρα της Σκανδιναβίας που φημίζεται εν γένει για το σωφρονιστικό σύστημα, έχουν μια συγκεκριμένη φυλακή που είναι ορισμός των όσων αναφέρουμε παραπάνω.
Στο Halden Fengsel που βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με την Σουηδία βρίσκεται ένα κτήριο του 17ου αιώνα όπου τοποθετούν τους φυλακισμένους των κοντινών περιοχών. Σε αντίθεση με το τι μπορεί να περιμένει κάποιος, εκεί δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικός φράχτης να περιβάλλει, ούτε κάγκελα στα δωμάτια ούτε βαριά οπλισμένοι φύλακες. Θα περίμενε κανείς σε αυτή την περιγραφή να διαβάσει για αποδράσεις και αγνοούμενους δραπέτες. Λαθεύουμε όλοι μας. Δεν έχει σημειωθεί ποτέ ούτε μία απόδραση.
Better out than in
Για να αντιληφθούμε καλύτερα την ύπαρξη αυτού του είδους της φυλακής είναι ότι στο νομοθετικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης των Νορβηγών απουσιάζουν τρεις λέξεις: θανατική ποινή και ισόβια. Το σύστημα τους είναι πρότυπο σε όλη την Ευρώπη και προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη σε άλλες χώρες όπως της Βαλτικής, τη Ρουμανία και άλλες. Στα ελληνικά μεταφράζεται αδόκιμα ως Νορβηγικές Υπηρεσίες Επιδιόρθωσης, αλλά στην γλώσσα τους γίνεται απολύτως κατανοητό: Kriminalomsdirektoratet (Correctional Services).  Η αποτροπή στους όψιμους εγκληματίες επιτυγχάνεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Αυτό που εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ως ένας μεμονωμένος - έστω κι αν είναι κυβερνητικός - οργανισμός (ΕΠΑΝΟΔΟΣ) στη Νορβηγία το έχουν ως βάση. Τι είναι αυτό; Η σωστή επαναφορά του αποφυλακισμένου στο κοινωνικό σύνολο. Εδώ αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι να συναντούν την δυσπιστία των εργοδοτών όταν τους δείχνουν το χαρτί.

Στη Νορβηγία υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο που υποχρεώνει συγκεκριμένους τομείς να τους απορροφήσουν και να τους δώσουν την δεύτερη ευκαιρία που κάθε άνθρωπος αξίζει. Αυτό είναι αυτομάτως το 70% στο να τους βγάλουν από το μυαλό την ιδέα να εγκληματήσουν ξανά. Η οικονομική δύναμη της χώρας δίνει το δικαίωμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης να διαθέτει για κάθε κρατούμενο ένα ποσό κοντά στα 70.000 ευρώ για ένα πλάνο σωφρονισμού και επανένταξης.
Ο Γκούντρουμ Μόλντεν, αρχιτέκτονας του Halden Fengsel εξηγεί την διαφορά σε σχέση με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο και ειδικά την πιο σκληροπυρηνική Αμερική. «Το μοναδικό στοιχείο που δηλώνει την αφαίρεση της ελευθερίας είναι το τείχος του κάστρου. Κατά τ΄άλλα η ζωή τους εντός των τειχών είναι σαν μια μικρή πόλη που αποτελείται από κρατούμενους». Το οικοδόμημα χτίστηκε έτσι ώστε το τείχος να είναι ορατό σε κάθε σημείο και να λειτουργεί ως υπενθύμιση στους έγκλειστους. Είναι ο συγκερασμός της αίσθησης ασφάλειας στους εκτός των τειχών και της επανένταξης στους εντός. «Το εμπιστευόμαστε το τείχος». Αν σκεφτεί κανείς ότι το κάστρο έχει εντός κι εκτός μπόλικο πράσινο και εκτείνεται ένα οικοσύστημα, τότε γνωρίζουμε πολλούς που θα ήθελαν να μπουν μέσα και ελάχιστους που θα ήθελαν να βγουν.
Η Νορβηγία δεν ήταν πάντοτε έτσι. Το 1981 ήταν η χρονιά που η θανατική ποινή εξαλείφθηκε από τη νομοθεσία. Μόλις το 1998 ήταν που ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μόρτεν Ρουντ ανέλυσε το στρατηγικό σχέδιο για αυτό που ισχύει σήμερα. Το 2007 χτίστηκε το Halden Fengsel, πρότυπο ίδρυμα που φρόντιζε ώστε οι κρατούμενοι να έχουν κάποιο εισόδημα και ένα σπίτι να τους περιμένει πριν καν βγουν από τη φυλακή!
Τα προβλήματα των ιθυνόντων του ιδρύματος έγκεινται πλέον στο πως να χρησιμοποιούν τον ήλιο και τον καθαρό αέρα ως μέρος της θεραπείας των κρατουμένων (μετά από όλα αυτά ακόμα κι αυτή η λέξη έχει χάσει την βαρύνουσα σημασία της). «Δεν το βλέπουμε ως μέσο επανένταξης, αλλά ως μέρος κοινωνικοποίησης και ωρίμανσης» λέει ο Μόλντεν.
Το σύστημα τους όμως δεν είναι στατικό. Δεν αρκείται σε εγκαταστάσεις. Χαλυβδώνει και εγκολπώνει τους κατάλληλους ανθρώπους. Οι φύλακες και όλα τα εργαζόμενα στη φυλακή μέλη δεν είναι απλοί υπάλληλοι. Έχουν περάσει από ψυχολογικά τεστ και έχουν επιφορτιστεί με το έργο να δημιουργήσουν καλές σχέσεις με τους έγκλειστους ώστε να τους εμπιστευτούν και να τους δημιουργηθεί η εσωτερική τύψη και ενοχή αν σκεφτούν να αποδράσουν.
Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι κάμερες σε κάθε μεριά, δεν πιστεύει κανείς ότι θα επιχειρούσαν να βγουν. Οι κάμερες έχουν τη θέση που έχει ο αόρατος θεός στο Πανοπτικό του Φουκό. Μπορεί να μην υπάρχει κανείς πίσω από αυτές, αλλά η αίσθηση ότι παρακολουθούν τις κινήσεις σου σε εισάγει αναγκαστικά στις κοινωνικές νόρμες και σου αφαιρεί την όποια ικμάδα παράνομης σκέψης. Κοινώς, ένα σωφρονιστικό σύστημα που χτυπάει το έγκλημα στην ρίζα του: τις προθέσεις!
Όσο για τους έγκλειστους, μόλις τα 3/5 είναι Νορβηγοί πολίτες. Οι υπόλοιποι προέρχονται από Ανατολική Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Καθημερινά έχει δομηθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με δραστηριότητες. Ζωγραφική, γλυπτική, αθλητισμός και φυσικά ελεύθερος χρόνος, στον οποίο ψυχολόγοι και φύλακες παρατηρούν την δράση τους για να δουν αν εμφανίζουν τάσεις που δεν συνάδουν με το κλίμα. Όλοι τους έχουν δικαίωμα να ασκήσουν το θρησκευτικό τους αίσθημα και τους παρέχεται και θρησκευτικός απεσταλμένος. Όποιος θέλει να συνεχίσει την εκπαίδευση του υπάρχουν διαθέσιμοι καθηγητές και δάσκαλοι. Υπάρχουν και πτέρυγες για να βρίσκονται τα ομοειδή εγκλήματα συγκεντρωμένα.
[ngallery id=68687 title="Halden Fengsel: Η πιο ανθρώπινη φυλακή της Νορβηγίας απαιτεί ταχύ σωφρονισμό και αποφυλάκιση"]
Κάπως έτσι είναι ένα συνηθισμένο κελί στο Halden Fengsel.

Από τους 251 κρατούμενους οι μισοί είναι μέσα για δολοφονίες, βιασμούς και εγκλήματα λευκού κολάρου, ενώ το 1/3 έχει διαπράξει μικροληστεία ή εμπορεία ναρκωτικών.
Ο Ράγκναρ Κριστόφερσεν, ανθρωπολόγος και κοινωνιολόγος που συνέβαλε σε όλο αυτό εξηγεί: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μια ανθρώπινη προσέγγιση στους έγκλειστους συμβάλει στην επανένταξη. Δεν λέω ότι αυτό θα τους αποτρέψει απαραίτητα από νέα παράνομη πράξη. Λέω όμως ότι η καλή συμπεριφορά απέναντι τους θα έχει αντίκτυπο στον εαυτό σου». Αποτέλεσμα όλων αυτών; Όλοι οι εργαζόμενοι στο Halden να μένουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και να μοιράζονται τον ενθουσιασμό τους με όσους πάνε για πρώτη φορά εκεί.
Φυσικά τίποτα δεν είναι απολύτως τέλειο σε όσους από εμάς δεν είμαστε Νορβηγοί. Για παράδειγμα τι είναι αυτό που σκεφτόμαστε πρώτο για την περίπτωση του Μπρέιβικ που η μαζική δολοφονία ανθρώπων πριν από 4 χρόνια είχε αφήσει την παγκόσμια κοινότητα άφωνη; Κι όμως το νορβηγικό σύστημα του έβαλε ποινή 21 χρόνια. Πολλά και ταυτόχρονα τόσο λίγα. Όμως η δικαιοσύνη τους δεν είναι αλά καρτ. Επιβάλλεται σε όλους.
Το ερώτημα που μας έρχεται είναι το εξής: μπορεί κάτι τέτοιο να εφαρμόζεται σε κάθε χώρα ή ο εκάστοτε λαός θα υπακούει στην ιδιοσυγκρασία του; 
Πηγή/Φωτογραφίες: New York Times





___________________________________________________________

3 σχόλια:

  1. Μεγάλα θέματα ανοίγεις... Ωστόσο οι φυλακές δεν καλλωπίζονται, παραμένουν φυλακές που υπάρχουν γιατί υπάρχει και η κοινωνία που ζούμε. Είναι καθρέφτης που μας μοιάζει.
    Καλή χρονιά και απο εδώ! Με γκρεμισμένες φυλακές (εσωτερικές και εξωτερικές, ατομικές και συλλογικές, χρυσές και σκουριασμένες)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλα θέματα ανοίγεις... Ωστόσο οι φυλακές δεν καλλωπίζονται, παραμένουν φυλακές που υπάρχουν γιατί υπάρχει και η κοινωνία που ζούμε. Είναι καθρέφτης που μας μοιάζει.
    Καλή χρονιά και απο εδώ! Με γκρεμισμένες φυλακές (εσωτερικές και εξωτερικές, ατομικές και συλλογικές, χρυσές και σκουριασμένες)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.