Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Μπλε Ματωμένη Υπερπανσέληνος― 31 Ιαν. (με χάρτες και γητειές)




Το φεγγάρι το είδατε; Πιο χαμηλά από ποτέ και μεγάλο σα χάρτινο, σα φάρσα ή σκηνικό;
Είναι Blue Moon –δηλαδή είμαστε στο μήνα με τα δυό φεγγάρια― αλλά είναι και 'υπερσελήνη' που τόσο κοντινή στη Γη είχαμε να δούμε από 26 Ιανουαρίου 1948 και είδαμε τώρα τρεις στη σειρά: 3Δεκ. 2017, 2 Ιαν και τώρα 31 Ιανουαρίου που είναι είναι και έκλειψη.
Η Πανσέληνος πέφτει απόγευμα στις 3.26μμ στην 11η μοίρα 37 του Λέοντα ενώ ο ήλιος, εννοείται, είναι απέναντι στην 11.37 του Υδροχόου.
Για την Αστρολογία η Σελήνη είναι μάνα και γυναίκα ― είμαστε η άλλη πλευρά η σκοτεινή, έχουμε και τους κύκλους μας που κυβερνούν υγρά του σώματός μας. Ως έναντι του Ήλιου όμως συμβολίζει και την πλευρά των λαών απέναντι απ' την εξουσία. Γι αυτό κι οι αστρολόγοι θα συσχετίσουν με την πανσέληνο τα συλλαλητήρια και τη φωνή λαού καθώς και το θυμικό βεβαίως, το συναίσθημα που παρασύρει στο άγνωστο που παρασύρει και ρίχνει σε πλάνες.

Σας φέρνω περιγραφή του φαινομένου, ημερολόγιο φάσεων σελήνης, ημερολόγιο φεγγαριών του 2018 (με τα ονόματά τους) και, για σάς που ξέρετε κάτι παραπάνω και τα πιστεύετε, φέρνω δωράκι τον αστρολογικό χάρτη του φαινομένου (ώρα Ελλάδας για Αθήνα).
Επίσης σας θυμίζω τη γητειά της Πανσελήνου:
Είναι η ώρα να ξεφορτωθούμε ό,τι μας βαραίνει και να ελαφρύνουμε. Η παραδοσιακή γητειά είναι εύκολη: Γράφουμε σε χαρτί ή ένα ή επτά πράγματα που θέλουμε να ξεφορτωθούμε, ανάβουμε ένα κερί και μας φανταζόμαστε να τα διώχνουμε κι ύστερα ή καίμε το χαρτί ή, καλύτερα, το ρίχνουμε στα σκουπίδια μας και βγαίνουμε να τα πετάξουμε.

Ανήκω στους σκεπτικιστές. Ασχολούμαι και τα μελετώ χρόνια μα να σας τα στηρίξω δε θα μπορούσα. Ωστόσο στη μακριά μου ενασχόληση με τη Μεταφυσική πήρα ένα μάθημα πολύτιμο. Αν θέλετε αποδώστε το σε ενέργειες, αν θέλετε σε πνεύματα και ξωτικά όμως οι αποτελεσματικές γητειές βάζουν σε κίνηση είναι η δική μας δύναμη να πραγματοποιήσουμε εκείνο που κάνουμε κόπο να απομονώσουμε και να φαντασιωθούμε.

Καλή απαλλαγή, λοιπόν, απ' ό,τι μάς βαραίνει.



Οι αναγραφόμενοι χρόνοι είναι PST (Pacific Standard Time). Για να κάνουμε αναγωγή σε ώρα Ελλάδας, προσθέτουμε σε αυτές τις τιμές 10 ώρες.

Η Πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου είναι ιδιαίτερη, για τρεις λόγους:
1) Είναι η τρίτη μιας σειράς «σούπερ Πανσέληνων», που συμβαίνουν όταν η Σελήνη είναι πιο κοντά στη Γη κατά την περιφορά της γύρω από αυτή – δηλαδή, στο περίγειο. Τότε είναι περίπου 14 τοις εκατό πιο λαμπρή από ό,τι συνήθως. Οι προηγούμενες δύο ήταν στις 2/1/2018 και στις 3/12/2017.
2) Είναι, λοιπόν, η δεύτερη Πανσέληνος του μήνα – αυτό που οι αγγλόφωνοι ονομάζουν “blue moon”.
3) Η Σελήνη θα περάσει μέσα από τη σκιά της Γης, που σημαίνει ότι οι παρατηρητές σε κατάλληλες γεωγραφικές περιοχές, κι εφόσον ο καιρός το επιτρέψει, θα δουν μια ολική έκλειψη Σελήνης. Όσο η Σελήνη θα βρίσκεται στη σκιά της Γης θα έχει μια κοκκινωπή χροιά – αυτό που οι αγγλόφωνοι ονομάζουν “blood moon” («ματωμένη Σελήνη»).
Δυστυχώς, το μέσο της έκλειψης θα σημειωθεί στις 3:29 μμ ώρα Ελλάδας, ενώ η Σελήνη θα ανατείλει γύρω στις 6μμ , που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την έκλειψη. Θα είναι, όμως, μια εντυπωσιακή σούπερ Πανσέληνος, που αξίζει να παρατηρήσουμε.

 
Έχει να συμβεί 152 χρόνια. Ο λόγος για το «σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι» που θα εμφανιστεί στις 31 Ιανουαρίου.
Το σπάνιο φαινόμενο θα 
συνδυάσει μία σούπερ σελήνη, μία μπλε σελήνη και μία έκλειψη σελήνης,δημιουργώντας ένα υπέροχο θέαμα.
Το μπλε φεγγάρι είναι μία πανσέληνος που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή ή μία πανσέληνος που έρχεται να προστεθεί σε όσες γίνονται υπό φυσιολογικές συνθήκες κάθε έτος. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα.
Η υπερπανσέληνος είναι η πανσέληνος όταν η σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της. Αποτέλεσμα αυτού είναι να φαίνεται πιο μεγάλη και φυσικά πιο λαμπερή, καθώς ο φυσικός δορυφόρος της Γης θα βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από τον πλανήτη.

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου το φεγγάρι θα κάνει κάτι ασυνήθιστο, καθώς τρία ξεχωριστά ουράνια φαινόμενα σχεδόν θα συμπέσουν: η πανσέληνος, το πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη (περίγειο) ώστε να υπάρχει σούπερ-Σελήνη και ταυτόχρονα η ολική έκλειψη της Σελήνης.
Το φαινόμενο θα μπορούσε να αποκληθεί ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης.
Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της φετινής Πρωτοχρονιάς, αλλά τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού.
Παρεμπιπτόντως, επειδή ο Ιανουάριος έχει δύο πανσελήνους και ακλουθεί ένας «κολοβός» μήνας με 28 μέρες, ο φετινός Φεβρουάριος δεν θα έχει καθόλου πανσέληνο και αυτό έχει να συμβεί από το 1999. Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Μαρτίου.
Η προηγούμενη ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης είχε συμβεί το Σεπτέμβριο του 2015. Η προηγούμενη όμως φορά που είχε γίνει κάτι παρόμοιο κατά τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, ήταν στις 31 Μαρτίου 1866, δηλαδή πριν σχεδόν 152 χρόνια, αλλά τότε το φεγγάρι βρισκόταν στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τη Γη.
Οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2028 (αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του) και στις 31 Ιανουαρίου 2037 (τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη).
Η τροχιά της Σελήνης δεν είναι τέλειος κύκλος γύρω από τη Γη, με αποτέλεσμα η απόσταση ανάμεσα στο κέντρο του φεγγαριού και στο κέντρο της Γης να αυξομειώνεται από τα περίπου 363.400 χιλιόμετρα (περίγειο) έως τα 405.550 χιλιόμετρα (απόγειο). Έτσι σε μια πανσέληνο που θα συμβεί στο περίγειο (υπερ-Σελήνη), το φεγγάρι φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο που θα συμβεί στο απόγειο. Ο μη επιστημονικός όρος «υπερ-Σελήνη» ή «σούπερ-Σελήνη» είναι δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλαν από το 1979.
Οι ολικές εκλείψεις είναι ορατές από κάθε σημείο της Γης που έχει νύχτα και η διάρκεια της ορατής έκλειψης διαφέρει από τόπο σε τόπο. Στη διάρκεια των εκλείψεων το φεγγάρι αποκτά ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα σαν να είναι σκουριασμένο ή ματωμένο, καθώς ο δορυφόρος του πλανήτη μας εισέρχεται στη σκιά της Γης και η γήινη ατμόσφαιρα φιλτράρει το σεληνιακό φως.
Η έκλειψη της 31ης Ιανουαρίου θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία, που θα έχουν βράδυ στη διάρκεια της έκλειψης.
Όμως στην Αθήνα η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.
Ευτυχώς θα υπάρχει φέτος μια δεύτερη ολική έκλειψη του φεγγαριού, που θα συμβεί στις 27 Ιουλίου, η οποία θα είναι ορατή και στην Ελλάδα. Αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπερ-Σελήνη

-->
 Πόρτα Της Ληνώς, Ο Τόπος


Για να σας διασκεδάσω σας μεταφέρω και προβλέψεις.
Για την Ελλάδα:

Υπερβολές ενωτικού πνεύματος και γενναιοδωρίας, διατύπωση μεγαλεπήβολων ιδεών και οραμάτων που όμως προκαλούν ανασφάλεια.

Κορυφώνονται διαδικασίες για να κλείσουν/ανοίξουν κεφάλαια με αφορμή την ανάγκη για προσωπική ανάδειξη εντός κάποιου ομαδικού ή συλλογικού πλαισίου.
Πρωτοβουλίες από τη βάση αδυσώπητες αλλαγές.
Αισθήματα μειονεξίας και απογοήτευσης   που όμως απαλύνονται από αισιόδοξες δράσεις και γενναιόδωρες κινήσεις.
Τα πράγματα κινούνται σε γοργούς ρυθμούς καθώς όλοι οι πλανήτες κινούνται ορθόδρομα και σε γρήγορη ταχύτητα.




__________________________________________________


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.