Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Επίσκεψη στη Ράκκα #Raqqa #syria #ISIS



Έπεσε κι η Ράκκα. Παρακολούθησα κάποιες τελευταίες επιχειρήσεις όταν οι απελευθερωτές ξετρύπωναν τους τελευταίους τζιχαντιστές, κάτι κουρελήδες με πατερίτσες. Εικόνες χαράς γυναικών που σκίζουν τα μαύρα πανιά που τις σκέπαζαν, μαχήτριες Πεσμεργκά με πλατιά χαμόγελα αλλά και καταγγελίες ότι η πόλη βομβαρδίστηκε τόσο άγρια, με τεράστιες απώλειες αμάχων και σαν τη Δρέσδη του 1945 δεν έμεινε να 'απελευθερωθεί' παρά σκόνη και χαλασμός.

Θα ακολουθήσει το δράμα των Κούρδων που ήδη εξελίξεις μαγειρεύονται, ενώ παράλληλα διαδραματίζεται η τραγωδία της Υεμένης στη σιωπή δίχως ρεπορτάζ κι εράνους για τα σκελετωμένα παιδάκια και τη χολέρα.

Οργανώθηκε μιας μέρας επίσκεψη στη Ράκκα και φέρνω video μ' αυτό που άφησε πίσω του ο πόλεμος και αντιδράσεις Σύρων που επισκέφθηκαν τον τόπο τους μετά από χρόνια να δουν τα σπίτια και τις γειτονιές τους.

Καθώς και δική μας ηρωική επέτειος πλησιάζει καλό είναι να τα βλέπουμε για να θυμόμαστε ότι ο πόλεμος δεν είναι μόνο λόγια πατριωτικά αλλά αίμα και καταστροφή.
Κι ακόμα, ας μην ξεχνάμε τους πρόσφυγες που ακόμα ένα χειμώνα θα περάσουν στη Μόρια κι ας κοιτάξουμε προσεκτικά πού κάποιοι άφρονες τους ζητάνε να «γυρίσουν».

Φέρνω πληροφορίες για τη Ράκκα, τη νίκη, τα χημικά όπλα, εικόνες πολλές, κουρελήδς τζιχαντιστές κι ερείπια, γυναίκες που σκίζουν τα μαύρα πανιά που τις σκέπαζαν, γυναίκες που απελευθερώνουν γυναίκες, στρατιώτες,
 και τα videos  (με αγγλικούς υποτίτλους μα μιλούν και δίχως λόγια).



Οι ηττημένοι. 
6000 τζιχαντιστές υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν στη Ράκα.


 tvxs: 
Συγκλονιστικές» χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ τις απώλειες αμάχων στην Ράκα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των συμμαχικών δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν καταγγελίες, πως σε αυτούς τους βομβαρδισμούς οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν βόμβες λευκού φωσφόρου.
Σε εικόνες που ανάρτησαν στο διαδίκτυο ακτιβιστές της οργάνωσης «ΗΡάκα Σφαγιάζεται Σιωπηρά» ( Raqqa Is Being Slaughtered Silentl) δείχνουν τα χρωματικά «αποτυπώματα» αυτών των βομβών καθώς πέφτουν στην πόλη, κυριολεκτικά στα κεφάλια αμάχων.
Λόγω ακριβώς της εξαιρετικά μεγάλης θανατηφόρας κλίμακας αυτών των βομβών, έχουν απαγορευθεί από τις διεθνείς συμβάσεις.
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch εξέφρασε έντονη ανησυχία για την χρήση των εμπρηστικών βομβών λευκού φωσφόρου από τα μαχητικά του διεθνούς συνασπισμού στη Ράκα, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό.
«Ο λευκός φώσφορος αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τρομακτικές βλάβες μακράς διαρκείας σε πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως η Ράκα και η Μοσούλη και οποιεσδήποτε άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές με πολλούς αμάχους. Οι υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τα τραύματα στον άμαχο πληθυσμό...», είπε ο Στιβ Γκους, εκπρόσωπος της HRW. «Τα θραύσματα λευκού φωσφόρου μπορούν να επιδεινώσουν τα τραύματα ακόμη και μετά τη θεραπεία και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων», πρόσθεσε.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) - ένα σύνολο από κουρδικές και αραβικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ - ξεκίνησαν την επιχείρηση στη Ράκα πριν από μια εβδομάδα με στόχο να πάρουν τον έλεγχό της από τους τζιχαντιστές.
Οι SDF, υποστηριζόμενες από συμμαχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, έχουν καταλάβει εδάφη στα δυτικά, τα ανατολικά και τα βόρεια τμήματα της πόλης.



Η Ράκκα (αραβικά:الرقة αρ-Ράκκα) είναι πόλη στα βόρεια της κεντρικής Συρίας, χτισμένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Ευφράτη, περίπου 160 χλμ. ανατολικά του Χαλεπίου. Είναι η πρωτεύουσα του κυβερνείου Αρ-Ράκκα, και μία από τις κύριες πόλεις στο δυτικό τμήμα της Τζαζίρα (βόρεια Μεσοποταμία). Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2004, ο πληθυσμός της πόλης ήταν 220.488 κάτοικοι. 
Ήταν η πόλη είναι η πρωτεύουσα του αυτοαποκαλούμενου "Ισλαμικού Κράτους"[1].





Γυναίκες απελευθερώνουν γυναίκες    




Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την Πέμπτη την ήττα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Ράκα, την από το 2014 de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» της οργάνωσης στη Συρία, δύο εικοσιτετράωρα αφού η πόλη καταλήφθηκε από μια αραβοκουρδική συμμαχία που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό βήμα» στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών. Έπειτα από μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας που κράτησε πάνω από τέσσερις μήνες και χάρη στην αεροπορική υποστήριξη και την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη την Τρίτη. «Συγχαίρω τον διεθνή συνασπισμό (…) για την απελευθέρωση της Ράκας, ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας εναντίον του ΙΚ», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μπρετ Μακγκέρκ, τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο στον διεθνή συνασπισμό, στην έδρα του Συμφώνου στις Βρυξέλλες. «Το ΙΚ έχει απολέσει πάνω από το 85% του εδάφους που είχε υπό τον έλεγχό του (σ.σ. στη Συρία και στο Ιράκ) κι έχει τραπεί σε φυγή. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειές μας για να νικηθεί η τρομοκρατία», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO. Το NATO εντάχθηκε στον διεθνή συνασπισμό τον Μάιο. Η συμμαχία ανέπτυξε αεροσκάφη επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών και επιχειρησιακού συντονισμού AWACS για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις. Τα ιπτάμενα ραντάρ αυτά πάντως πέταγαν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και ορισμένες περιοχές της Μεσογείου. Μολονότι όλα τα κράτη μέλη του Συμφώνου είχαν ήδη ενταχθεί στον συνασπισμό, το NATO ως συμμαχία δεν ενεπλάκη σε μάχες ή σε αεροπορικές επιδρομές. 20/10/2017 06:53 ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP Βρυξέλλες, Belgium

Πηγή: Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει τη νίκη των Κούρδων-Αράβων στη Ράκα: Ηττήθηκε το ΙΚ λέει ο Γενς Στόλτενμπεργκ 





Σουνίτες νεκροί

**Επίθεση με βόμβες φωσφόρου στη Μοσούλη(ΙΡΑΚ) και Ρακκα(ΣΥΡΙΑ)
*Νεοζηλανδός στρατηγός παραδέχτηκε χτες ότι βομβαρδίστηκε απο την διεθνη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με βόμβες λευκού φωσφόρου η Μοσούλη(στο Ιρακ)αλλα και η Ρακκα (στην Συρια)
14/06/2017
https://www.nytimes.com/…/raqqa-syria-white-phosphorus.html…
U.S.-Led Forces Said to Have Used White Phosphorus in Syria

**Λευκός φωσφόρος: Ένα πολύ επικίνδυνο υλικό που προκαλεί οδυνηρά τραύματα επάνω στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και σε κάθε άλλο ζώντα οργανισμό.. μόλις έλθει σε επαφή με τον αέρα, καίγεται ασταμάτητα..Η επαφή του λευκού φωσφόρου με το ανθρώπινο σώμα, προκαλεί επώδυνα χημικά εγκαύματα. Το έγκαυμα εμφανίζεται σαν μια νεκρωμένη περιοχή με κιτρινωπό χρώμα και έχει την χαρακτηριστική οσμή του σκόρδου.
Επειδή είναι εξαιρετικά διαλυτός στο λίπος, έχει ταχεία διείσδυση μέσα στο δέρμα και προχωρεί σε βάθος στους ιστούς, φτάνοντας ακόμη να καίει και τα οστά.
Εξ αιτίας της διαλυτότητας αυτής, τα εγκαύματα που προκαλεί είναι δευτέρου και τρίτου βαθμού και επουλώνονται δύσκολα. Αν κομμάτια λευκού φωσφόρου πέσουν σε μάτια, τα καταστρέφουν.

**Χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ..
έγινε από τους Ισραηλινούς στη Γάζα το 2014 όπως είχε συμβεί και το 2009.
Στις επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στο Ιράκ και ειδικότερα κατά την μάχη της Φαλούτζα, τα βλήματα (συνδυασμός καπνογόνων λευκού φωσφόρου και εκρηκτικών) έπεφταν στις οχυρωμένες θέσεις των αντιπάλων σε κτίρια, για να προκαλέσουν αρχικά καπνό και φωτιά και στη συνέχεια, πλήρη εξουδετέρωση. Η μέθοδος αυτή ονομάστηκε "Shake and Bake"(τραντάζεις και ψήνεις) για τα έντονα αρνητικά ψυχολογικά αποτελέσματα που προκαλούν στον αντίπαλο, μαζί με την τρομακτική δράση τους επάνω στο ανθρώπινο σώμα)
*το χρησιμοποιει και η Σαουδικη Αραβια εναντιον των αμαχων στην Υεμενη (μα αφου η Δυση της (μοσχο)πουλαει τα οπλικα συστηματα θανατου)
ΜΑ ...μα που ειναι τα κειμενα διαμαρτυριες? οι καταγγελιες για τα χημικα που καινε ζωντανους τους ανθρωπους? οι οργισμενες φωνες ? στο Ιντυ?στις αριστερες εφημεριδες? τιποτα?



Ράκα 13 Οκτ. 17, μέσα στον πόλεμο κάποιος Έλληνας θυμάται το ποδόσφαιρο;



Είναι τα πρώτα λεπτά της ανακατάληψης της Ράκα από τα χέρια των τζιχαντιστών του ISIS.
Το κλίμα, στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο Τύπου της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, είναι συγκινητικό.
Αρκετές γυναίκες πανηγυρίζουν για την ελευθερία τους, ενώ μία από αυτές πέφτει στο έδαφος, φιλάει κατόπιν με ευγνωμοσύνη τους στρατιωτικούς, και στη συνέχεια σκίζει και πετάει μακριά τη μαύρη αμπάγια..







 Η καταστροφή. Η Ράκα είναι σε χειρότερη κατάσταση κι από τη Μοσούλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.