Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Εξαφάνισε δωρεά για σεισμόπληκτους η Μητρόπολη Μυτιλήνης





Μάθαμε τώρα να τα ρίχνουμε στα αρχαία. Οι Ομογενείς της Αυστραλίας έστειλαν $140.000, που μάζεψαν με έρανο της Αρχιεπισκοπής τους, για να βοηθήσουν σεισμόπληκτους της Μυτιλήνης, «ντόπιους, μετανάστες και πρόσφυγες» όπως έγραφε η εγκύκλιος, αλλά τα χρήματα κατακρατά ο Μητροπολίτης. Ο έρανος έγινε για άμεση ανακούφιση των πληγέντων εν όψει του χειμώνα που έρχεται μα στις ερωτήσεις ο  Μητροπολίτης απαντά ότι είναι πολλοί οι ναοί που υπέστησαν ζημιές και θέλει χρόνο η αρχαιολογική υπηρεσία να δώσει άδειες ανασττήλωσης. Άλλα λόγια να αγαπιόματε δηλαδή.



Ανάστατοι είναι οι ομογενείς μας της Αυστραλίας, από την καταγγελία που έκαναν Βρισαγώτες σε ραδιοφωνικό σταθμό της Μελβούρνης, ότι δεν ξέρουν που βρίσκονται τα 140.000 δολάρια που συγκέντρωσε η εκεί Αρχιεπισκοπή και τα έστειλε στη Μητρόπολη Μυτιλήνης, για να δοθούν στους σεισμόπληκτους της Βρίσας.
Από ότι μαθαίνουμε οι Βρισαγώτες είχαν την ενημέρωση για την αποστολή των χρημάτων από τους ομογενείς μας της Αυστραλίας,  αλλά παρά τις προσπάθειες που έκαναν για να επικοινωνήσουν με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο και να μάθουν τι έγιναν τα χρήματα αυτά, δεν κατάφεραν να έχουν επικοινωνία ούτε με τον ίδιο, αλλά ούτε και με κάποιον άλλον υπεύθυνο της Μητρόπολης που να γνώριζε για το θέμα.


Μία δωρεά 150.000 δολαρίων από Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας προς τους κατοίκους της Λέσβου, που επλήγησαν από τον μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου, έχει «κολλήσει» στα ταμεία της Μητρόπολης Μυτιλήνης. Εδώ και τρεις μήνες, η τύχη της αγνοείται..

Σάλος στη Μυτιλήνη:

Ομογενείς της Αυστραλίας μέσω της αρχιεπισκοπής τους, μάζεψαν $150.000 για τους σεισμόπληκτους κατοίκους, μετανάστες πρόσφυγες και η αρχιεπισκοπή Μυτιλήνης τα κρατάει μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες για να επισκευάσει ναούς
Ποιες οι απίστευτες καταγγελίες για τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης μετά τον καταστρεπτικό σεισμό;
O καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη Μυτιλήνη τον περασμένο Ιούνιο άφησε πίσω του μία νεκρή, 15 τραυματίες και την -σχεδόν- πλήρη διάλυση του χωριού Βρίσα.
Aπό τους δευτεροβάθμιους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο χωριό μετά το σεισμό, 34 μόλις κτίρια κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση, 161 προσωρινά ακατάλληλα, ενώ για πέντε κτίρια είχε συνταχθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνου Ετοιμόρροπου Κτιρίου.
H κατάσταση αυτή κινητοποίησε λίγες μέρες αργότερα τους έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας, οι οποίοι μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας συγκέντρωσαν 150.000 δολάρια για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων.
Από τις 25 Ιουλίου που στάλθηκε το ποσό στον Μητροπολίτη Μυτιλήνης μέχρι σήμερα, τρεις, δηλαδή, μήνες μετά, ούτε ένα μικρό του μέρος δεν έχει καταβληθεί για την υποστήριξή τους.
Έτσι, από τα μέσα του Σεπτέμβρη, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας άρχισαν να διερευνούν το ζήτημα, αποστέλλοντας επιστολή στο Μητροπολίτη Μυτιλήνης για να τον ρωτήσουν αν και πότε θα διατεθούν τα λεφτά στους κατοίκους του χωριού.
Tη δυσαρέσκειά τους έχουν δηλώσει τόσο οι ομογενείς που συγκέντρωσαν το ποσό, αφού ήταν εξ’αρχής ρητή η επιθυμία τους τα λεφτά να διατεθούν στους σεισμοπαθείς, όσο και οι κάτοικοι της Βρίσας, που ακόμα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους προκάλεσε ο σεισμός τέσσερις μήνες πριν.
Ο στόχος του εράνου κατέστη σαφής πολλές φορές, πριν και μετά τη συγκέντρωση του ποσού.
Εγκύκλιος μέσω της οποίας ζητήθηκε η συνδρομή χρημάτων για τους σεισμόπληκτους



Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Κώστα Σταυρινό, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου-Αθήνας και μας είπε και ο ίδιος κάποια πράγματα για το ζήτημα που έχει προκύψει.
Όπως μας ενημερώνει ο ίδιος «πριν από μερικούς μήνες, ο Γιάννης Σπανέλλης, ο οποίος λειτουργεί έναν ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό στην Αυστραλία, είχε οργανώσει έναν έρανο με την Παλλεσβιακή Ομοσπονδία Αυστραλίας.
Οι άνθρωποι αυτοί κατέβασαν στο χωριό μας 40 επιταγές των 300 ευρώ και τις μοίρασαν σε αυτούς που τις είχαν ανάγκη. Λίγο αργότερα, στις αρχές Σεπτέμβρη, μου αποκάλυψε ο ίδιος ότι η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας μάζεψε σε έρανο που έκανε 150.000 δολάρια και τα έστειλε στις 25 Ιουλίου στην Μητρόπολη Μυτιλήνης. Εντωμεταξύ, η Μητρόπολη είχε λάβει νωρίτερα 50.000 ευρώ από τον Πάπα».
«Έτσι, πήραμε την απόφαση ως Σύλογος να στείλουμε επιστολή στον Μητροπολίτη και να τον ρωτήσουμε πού είναι αυτά τα λεφτά. Δεν υπήρξε καμία απάντηση. Τό ύποπτο στοιχείο εδώ είναι ότι κανένας από την Μητρόπολη δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου να μου πει “Kύριε Σταυρινέ, τι είναι αυτά που γράφετε εδώ; Τα λεφτά αυτά είναι για τον τάδε σκοπό”. Μετά από 15 ημέρες, αποστείλαμε άλλη μία επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος με τη σειρά του μας παρέπεμψε στην Ιερά Σύνοδο, επειδή εκείνη είναι που ασχολείται με ατασθαλίες στην οικονομική διαχείριση», συνεχίζει.
«Το ζήτημα που εγείρεται, λοιπόν, είναι το εξής: Στην εγκύκλιο που έστειλε η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δηλωνόταν ρητώς ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα δοθεί στους σεισμόπληκτους της περιοχής, ντόπιους και μετανάστες. Τώρα μαθαίνουμε από κύκλους του Μητροπολίτη ότι τα λεφτά αυτά δεν θα διατεθούν για τις ανάγκες του χωριού, αλλά για τις εκκλησίες που έχουν καταστραφεί.
Κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, αφού οι εκκλησίες επιχορηγούνται από τις στεγαστικές συνδρομές του κράτους. Η ενορία κάνει τα χαρτιά της, το κράτος τα αξιολογεί και παρέχει 870 ευρώ ανά τ.μ. σε όποια ενορία το χρειάζεται», μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Ενώ ολοκληρώνει λέγοντας «Αυτή τη στιγμή στη Βρίσα, τριάντα κάτοικοι τρώνε από το συσίτιο που γίνεται στην περιοχή, ενώ με τα λεφτά που θα μαζέψει ο σύλλογος θα μπορέσουμε να αγοράσουμε θερμοπομπούς και αφυγραντήρες για 200 σπίτια. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δεν έχει ανάγκη η Εκκλησία, ο κόσμος είναι αυτός που έχει ανάγκη. Θα διεκδικήσουμε αυτά τα λεφτά και με δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα».



Εκτεθειμένοι βρίσκονται η Μητρόπολη Μυτιλήνης, αλλά και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιάκωβος, για το θέμα που έχει προκύψει με τα 140.000 δολάρια που συγκέντρωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και τα οποία συγκεντρώθηκαν από το υστέρημα των Ελλήνων ομογενών της μακρινής Ηπείρου, με σκοπό να διατεθούν στους σεισμοπαθείς της Λέσβου.
Τα χρήματα αυτά εστάλησαν στις 25 Ιουλίου στη Μητρόπολη Μυτιλήνης και έκτοτε κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς έγιναν και ουδέποτε έφτασαν στον προορισμό τους.
Το θέμα είχε αποκαλύψει πρώτο το LesvosNews.gr στις 27 Σεπτεμβρίου και μέχρι τώρα παρά τις έγγραφες διαμαρτυρίες από τον Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας – Λέσβου προς τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβο, προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και προς την Ιερά Σύνοδο, μέχρι τώρα δεν έχει πάρει κάποια απάντηση, για την τύχη αυτών των χρημάτων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του LesvosNews.gr, από το στενό περιβάλλον της Μητρόπολης Μυτιλήνης, τα χρήματα αυτά πρόκειται να διατεθούν σε 23 εκκλησίες της Λέσβου, για να επισκευάσουν τις όποιες ζημιές έχουν δημιουργηθεί από το φονικό σεισμό της 12ης Ιουνίου.
Ωστόσο αυτή η απόφαση για τη διάθεση των χρημάτων σε εκκλησίες, έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό για τον οποίο συγκεντρώθηκαν αυτά τα χρήματα και βέβαια προορίζονταν για τις ανάγκες των σεισμοπαθών της Λέσβου.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η Μητρόπολη Μυτιλήνης έχει ζητήσει από ιερείς της Λέσβου, να κοστολογήσουν το ύψος των ζημιών που έχουν προκληθεί στις εκκλησίες τους και να τους κατατεθούν τα ανάλογα χρήματα στους λογαριασμούς των.
Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας εξετάζει το ενδεχόμενο μετά από όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η οποία έχει πολλές σκοτεινές πλευρές, να ζητήσει από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης να επιστρέψει το χρηματικό ποσό των 140.000 δολαρίων και να βρει άλλο τρόπο για να το διαθέσει στους σεισμόπληκτους.
Με όλα αυτά όμως, η Μητρόπολη Μυτιλήνης αλλά και ο ίδιος ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιάκωβος έχουν αναμφισβήτητα εκτεθεί απέναντι στον Λεσβιακό λαό αλλά και στους ομογενείς μας, κυρίως διότι όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν πάρει θέση, για το σημαντικότατο αυτό θέμα.
Δεν είναι λίγες οι φωνές που ακούγονται για την Μητρόπολη Μυτιλήνης, που λένε ότι η Εκκλησία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων για τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, ενώ τώρα με χρήματα που δεν της ανήκουν θέλει να επισκευάσει τους ναούς της Μητρόπολής της.
Έχουμε την ταπεινή άποψη ότι οι σεισμοπαθείς της Λέσβου προηγούνται…
Οι πληγές των σεισμοπαθών είναι ακόμα ανοιχτές…
Η Μητρόπολη Μυτιλήνης μπορεί να επανορθώσει έστω και τώρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.