Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Άγιος Αυτόνομος― το Μαρτύριόν του κι ο Μερκούριος Δημόπουλος


12 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τον Άγιο Αυτόνομο (που τον καθυστέρησα διότι φέτος έδωσε τη θέση του στα επίκαιρα πουλιά λουσμένα με μαζούτ της Σαλαμίνας και τους Τούρκους δικηγόρους και δασκάλους αγωνιστές στην Τουρκία για τις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες).


Με την ευκαιρία του Αγίου Αυτονόμου όμως θέλω να σας παρουσιάσω τον εικονογράφο μας εδώ στο νησί, το Μερκούριο Δημόπουλο, πάντα πρόθυμο να αφηγηθεί κόσμο ολόκληρο με λόγια ή με τις εικόνες του. Αν δεν τον γνωρίζετε, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στη Μύκονο και θα τύχει να τον δείτε με τη μακριά γενειάδα και το γαλήνιο πρόσωπο να ζωγραφίζει προσηλωμένος σα να μην τον φτάνει ο απόηχος του φουρτουνιασμένου πλήθους που περνά έξω απ' την πόρτα του, συστήνω να αποκοπείτε από το ανθρώπινο κοπάδι και να περάσετε το κατώφλι του. Δε θα χάσετε.
______________________________
Πάνω: ο Άγιος Αυτόνομος δια χειρός Μερκούριου Δημόπουλου.
Κάτω φέρνω λίγα για τον άγιο και το απολυτίκιό του, ηχητικό από το mixcloud.

Άγιος Αυτόνομος
Ημερομηνία εορτής: 12/09/2017
Τύπος εορτής:   Σταθερή.
Εορτάζει στις 12 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

Θμα τραπέζ προτέθη τ σ Λόγε,
Θύτης σς Ατόνομος, κθανν λίθοις.
Ατόνομος δ λίθοις δυωκαιδεκάτ κατελεύσθη.
Βιογραφία

Ο Άγιος Αυτόνομος ήταν επίσκοπος στην Ιταλία και είχε στην επισκοπή του πλούσια χριστιανική δράση. Όταν άρχισε ο διωγμός του Διοκλητιανού εγκατέλειψε τη θέση του, και πήγε στους Σώρεους της Μικράς Ασίας. Εκεί εγκαταστάθηκε στο σπίτι ενός χριστιανού, του Κορνήλιου και συνέχιζε να διδάσκει το Ευαγγέλιο. Στη συνέχεια μετέβη στην Λυκαονία και στην Ισαυρία για να συνεχίσει το έργο του. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι του χειροτόνησε διάκονο τον Κορνήλιο. Ύστερα από καιρό όταν επέστρεψε στους Σωρεούς, και είδε το πολύ καλό έργο πού είχε κάνει να ασπαστούν τον χριστιανισμό πολλοί άνθρωποι, τον χειροτόνησε ιερέα. Αφού επισκέπτεται πολλές περιοχές στον Εύξεινο Πόντο επιστρέφει πάλι κοντά στον Κορνήλιο και τον χειροτονεί επίσκοπο. Το θεάρεστο έργο που έχει κάνει ο άγιος Αυτόνομος ενοχλεί τούς ειδωλολάτρες και τον σκοτώνουν με λιθοβολισμό την ώρα πού λειτουργούσε μέσα στο ναό το 313 μ.Χ.


πολυτίκιον 
χος α'. Τς ρήμου πολίτης.
κ Δυσμν νατείλας ς στρ ορανόφωτος, κα πρς τν ώαν κλάμψας, τας κτίσι τν τρόπων σου, τν λιον τς δόξης ησον, δόξασας θλήσει σου στερρ· δι τοτο δοξάσθης θεουργικς, Ατόνομε Πατρ μν. Δόξα τ δεδωκότι σο σχύν, δόξα τ σ στεφανώσαντι, δόξα τ νεργούντι δι σου, πάσιν άματα.

12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
( Απολυτίκιο - Άγιος Αυτόνομος)
Για Download Byzantine-music – 09-12 Βυζαντινή μουσική
Ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός - Kabarnos 
ισοκρατούν π. Ιωάννης Μπούτσης, π. Λάμπρος Κεφαλληνός, Γεώργιος Σάββας, Γρηγόρης Χατζηλυμπέρης, Νικόλαος Καββαδίας, Κωνσταντίνος Σκαρμούτσος, Θωμάς Καραγεώργος, Καβαρνός Εμμανουήλ. 
μονταζ - επεξεργασία: Θωμάς Καραγεώργος. 
Kείμενα: Lee…
Μεταφράσεις: Κωνσταντίνος Βασιλάκης


Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α'. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Ἐκ Δυσμῶν ἀνατείλας ὡς ἀστὴρ οὐρανόφωτος, καὶ πρὸς τὴν Ἐώαν ἐκλάμψας, ταὶς ἀκτίσι τῶν τρόπων σου, τὸν Ἥλιον τῆς δόξης Ἰησοῦν, ἐδόξασας ἀθλήσει σου στερρῆ, διὰ τοῦτο ἐδοξάσθης θεουργικῶς, Αὐτόνομε Πατὴρ ἠμῶν. Δόξα τῷ δεδωκότι σοὶ ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σου, πάσιν Ἰάματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.