Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης- έκκληση διαλόγου από Διογένη προς ΚΕΘΕΑ





Με μεγάλη ανησυχία είδαμε όσοι ασχολούμαστε με το ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών ότι το ΚΕΘΕΑ σε Δελτίο Τύπου δηλώνει ότι οι 'Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης' είναι «Αμφιλεγόμενο και αποσπασματικό μέτρο» ενώ γνωρίζουμε καλά ότι είναι αποδεδειγμένα και αποτελεσματικό αλλά και καθόλου αμφιλεγόμενο αφού υπάρχουν πλέον μετρήσεις και επιστημονικές μελέτες του όφελους όχι μόνο για το χρήστη αλλά και την κοινωνία.
Δε θα επαναλάβω, τα έχω πει όταν η ίδια επισκέφθηκα τέτοιο χώρο στο Βερολίνο και όταν έγραψα εδώ για την πολύ επιτυχημένη λειτουργία του στην Αθήνα που δυστυχώς έκλεισε με μεγάλο κόστος σε ζωές και δημόσια υγεία.

Στις 26 Ιουνίου είναι η Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών που εμείς που ασχολούμαστε ζητάμε να μετονομαστεί σε Ημέρα Για Τα Ναρκωτικά, ημέρα ενημέρωσης και ειλικρίνειας την οποία γιορτάζουμε με την παγκόσμια καμπάνια Support.Don'tPunish- Υποστήριξη.Όχι Τιμωρία. Μιλάμε για Μείωση Της Βλάβης δηλαδή, με ρεαλιστικές λύσεις κι όχι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων διά ουτοπικής επιβολής κάποιων εμμονών περί 'καθαρότητας'.

Φέρνω σύνδεσμο (για να τα δείτε με ένα κλικ),
φέρνω το Δελτίο Τύπου  του Διογένη που απαντά στο ΚΕΘΕΑ ζητώντας διάλογο για το σοβαρότατο αυτό θέμα. Φέρνω και τρεις εικόνες ως επιχείρημα για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει Μείωση Της Βλάβης.


Τι προτιμάτε; 
Εικόνα πάνω, εικόνα κάτω ή εικόνα κέντρο;







Δελτίο τύπου

Χώροι εποπτευόμενης χρήσης:

Μόνο στη βάση επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση

Το πρόσφατο Δελτίο Τύπου του ΚΕΘΕΑ με τίτλο: «Αμφιλεγόμενο και αποσπασματικό μέτρο οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης», το οποίο δημοσιεύθηκε στις 30/05/2017 καταδεικνύει την έλλειψη κοινής γραμμής εκ μέρους του συγκεκριμένου φορέα για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης. Προς έκπληξη μας διαπιστώσαμε πως το περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου έρχεται σε αντιδιαστολή με προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις εκ μέρους του Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, κ. Γκιτάκου.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου το ΚΕΘΕΑ εκφράζει «πολύ σοβαρές επιφυλάξεις» σε σχέση με τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης και συνεχίζει λέγοντας πως η λειτουργία των χώρων αυτών «μπορεί να ενθαρρύνει τη χρήση, να ενισχύσει τοπικά τις πιάτσες και να μειώσει το κίνητρο για θεραπεία». Από την άλλη μεριά, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων στις 24 Μαΐου, στην οποία συμμετείχε και η οργάνωσή μας, ο κ. Γκιτάκος τόνισε την ανάγκη διασύνδεσης των θεραπευτικών προγραμμάτων, παρατήρησε ότι η λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης είναι σημαντικό να λάβει μορφή δομής στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μάλιστα ανέφερε πως κατά το παρελθόν οι street-workers του ΚΕΘΕΑ είχαν στηρίξει τον εποπτευόμενο σταθμό «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» για το διάστημα που λειτούργησε μέσα από τη διασύνδεση των χρηστών που είχαν ανάγκη την υπηρεσία. Δεν διαφώνησε με τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης. Στον ημερήσιο τύπο αυτή η τοποθέτηση καταγράφτηκε ως σημαντική αλλαγή στάσης του ΚΕΘΕΑ: «Θετικά υπέρ της εποπτευόμενης χρήσης τοποθετήθηκε για πρώτη φορά ένας φορέας που στο παρελθόν είχε εκφράσει ενστάσεις, το ΚΕΘΕΑ, μέσω του διευθυντή του Β. Γκιτάκου» (βλ. Καθημερινή 25.05.2017, Ελεύθερος Τύπος 26.05.2017 κ.α.).
Αντιφατικά και μη τεκμηριωμένα μηνύματα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως αυτό των χώρων εποπτευόμενης χρήσης, δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος της χρήσης ναρκωτικών στους δρόμους και γενικά σε δημόσιους χώρους. Το ΚΕΘΕΑ οφείλει να δημοσιεύσει τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία φαίνεται να έχει υπόψη προς τεκμηρίωση των αρνητικών επιπτώσεων των χώρων εποπτευόμενης χρήσης που περιγράφονται στο Δελτίο Τύπου (ενθάρρυνση της χρήσης, ενίσχυση της «πιάτσας» και μείωση των κινήτρων για θεραπεία). Η συγκεκριμένη αναφορά σε αντικειμενικά δεδομένα θα συμβάλλει στη σοβαρή και εμπεριστατωμένη συζήτηση για το θέμα, το οποίο φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας για το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας, κ. Α. Ξανθός -σε ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στις 31/5/2017- έκανε λόγο για θετική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πιλοτικής λειτουργίας του Εποπτευόμενου Σταθμού «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του ΟΚΑΝΑ και δεσμεύθηκε για τις απαραίτητες εκείνες νομοθετικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία του.
Είναι γνωστό ότι οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης στις χώρες όπου λειτουργούν έχουν συμβάλλει στην επίλυση προβληματικών καταστάσεων σε μεγαλουπόλεις διαφόρων χωρών του κόσμου. Δεν αφορά αποσπασματικό μέτρο, όπως ισχυρίζεται το ΚΕΘΕΑ, αλλά εντάσσεται σε συντονισμένα προγράμματα συνεργασίας των φορέων παροχής υπηρεσιών σε εξαρτημένα άτομα, της αστυνομίας, των τοπικών κοινοτήτων και των ίδιων των χρηστών. Πόλεις όπως η Ζυρίχη, το Αμβούργο, η Φρανκφούρτη, το Άμστερνταμ, το Σύδνεϋ κλπ. έχουν απτά αποτελέσματα αλλαγής και βελτίωσης της κατάστασης στις πόλεις τους. Συμφωνούμε ότι χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός κι αν αυτό δεν ισχύει ακόμη για την Αθήνα θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας. Η

συνεργασία της αστυνομίας είναι απαραίτητη αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα. Πρωτεργάτες των προγραμμάτων στις πόλεις που αναφέραμε παραπάνω ήταν αστυνομικοί, οι οποίοι συνεργάστηκαν με ζήλο και αφοσίωση με τις υπηρεσίες υγείας και με τους ίδιους τους χρήστες.
Το ΚΕΘΕΑ παρουσιάζει στην Ελλάδα κάθε χρόνο εκ μέρους του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου των ναρκωτικών (International Narcotics Control Board/INCB) την ετήσια έκθεση του Συμβουλίου. Στην έκθεση του 2016, το Διεθνές Συμβούλιο – που μέχρι τώρα θεωρούσε τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης παραβίαση των διεθνών συμβάσεων για τα ναρκωτικά – θεωρεί πλέον αυτούς τους χώρους μια αποδεκτή πρακτική στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Το Διεθνές Συμβούλιο Ελέγχου των Ναρκωτικών δεν απορρίπτει τη λειτουργία «χώρων εποπτευόμενης χρήσης».
H έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου 2016 αναφερόμενη στον διάλογο μεταξύ του Διεθνούς Συμβουλίου και της Δανίας (σελ. 25 σημείο 174) τονίζει ότι «Όπως έχει κάνει και με άλλες χώρες που έχουν επιτρέψει τη λειτουργία «χώρων εποπτευόμενης χρήσης», το Συμβούλιο, επαναλαμβάνει ότι ο απώτερος στόχος τέτοιων μέτρων είναι η μείωση των επιβλαβών συνεπειών της κατάχρησης ναρκωτικών χωρίς αυτά να παραβλέπουν ή να ενθαρρύνουν τη διακίνηση ναρκωτικών. Αναλόγως, οποιαδήποτε αντίστοιχη δομή πρέπει να παρέχει, ή να παραπέμπει τους ασθενείς σε μέτρα θεραπείας, αποκατάστασης και κοινωνικής ένταξης»
Το ΚΕΘΕΑ έχει επανειλημμένα επικαλεσθεί το Διεθνές Συμβούλιο Ελέγχου των Ναρκωτικών σε θέματα πολιτικής για τα να ναρκωτικά. Ας το επικαλεσθεί και τώρα και να συμμετάσχει ενεργά στην υλοποίηση του προγράμματος για την Αθήνα.
Αθήνα, 16/06/2017 
______________________


@supportdontpunish https://www.facebook.com/supportdontpunish/?fref=ts

Σε χώρο χρήσης ηρωίνης στο Βερολίνο: http://daphnechronopoulou.blogspot.gr/2016/01/blog-post_26.html#axzz4jgz5tvjU

Το Μανιφέστο μας― γιατί εμείς τα ναρκωτικά τα παίρνουμε στα σοβαρά
http://daphnechronopoulou.blogspot.com/2016/06/blog-post_26.html#ixzz4kShlGQXK

Δελτίο Τύπου

Fb @diogenis.info
Ο «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» – Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά – είναι οργάνωση Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με κύριους στόχους: (α) την προώθηση του διαλόγου για την πολιτική των ναρκωτικών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και αλλαγών στην νομοθεσία με προσανατολισμό στην δημόσια υγεία και στα ανθρώπινα δικαιώματα, (β) τη βελτίωση της επικοινωνίας με εθνικές και διεθνείς αρχές του χώρου των ναρκωτικών και (γ) την παρακολούθηση των εξελίξεων του χώρου τόσο σε εθνικό, περιφερειακό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.