Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Της απωλείας γυιός κι εμείς― Ν. Βέλμος την Τετάρτη 29/3


«Μοναχά ένα γομάρι μπορεί να είναι ευτυχισμένο άμα σε κάθε βήμα του σκοντάφτει σε πεινασμένους, σ’ αδικημένους, σ’ αρρώστους» έλεγε Νίκος Βέλμος, καλλιτέχνης, αλήτης, ναρκομανής κι αλκοολικός ομοφυλόφιλος, που οι εκδόσεις 'ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ' εξέδωσαν τη βιογραφία του [Νίκου Λογοθέτη «Ν. Βέλμος, ο γυιός της απωλείας»] κι επανεξέδωσαν το «Φραγγέλιο» του, προσωπικό περιοδικό που κυκλοφορούσε κάθε Σάββατο,  και τα παρουσιάζουν την ερχόμενη Τετάρτη.

Μια ακόμα μορφή των Αθηνών που διασώζει για μας ο Διαμαντής Καράβολας που έχει κάνει το ΦΑΡΦΟΥΛΑ του (περιοδικό- εκδόσεις-βιβλιοπωλείο) έδρα σουρεαλιστών και σημείο επαφής μας των περιθωριακών,των ασυμβίβαστων κι αλλιώτικων, δικαίων κι αδικημένων, γνωστών ή ξεχασμένων, είτε είμαστε σήμερα νεκροί, είτε ζωντανοί.
Αξίζει, πλησιάστε, το συστήνω.


Ακολουθούν πληροφορίες για τη σημαντική Παρουσίαση της ερχόμενης Τετάρτης και + λίγα για το Νίκο Βέλμο από τον Διαμαντή Καράβολα +η Πρόσκληση + λατά τη συνήθεια του blog: εικόνα του περιοδικού με το βιβλίο στα χέρια μου, πειστήριο ψηλάφησης, πριν να συστήσω. 




Διαμαντής Καράβολας
Ο Νίκος Βέλμος (1890-1930) ήταν μία από τις πιο ιδιότυπες και κοινωνικά στιγματισμένες μορφές των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Με πρώι¬μες εμπειρίες περιπλανώμενου αλήτη και παραβάτη του ποινικού νόμου, έζησε ως το τέλος της ζωής του ως αληθινός μποέμ. Ομοφυλόφιλος, ναρκομανής και αλκοολικός, αλλά χαρισματικός και πο¬λυτάλαντος, υπήρξε ακάματος δημιουργός.
Χωρίς, λόγω της αλητείας του, να έχει τελειώσει το δημοτικό σχολείο, κατόρθωσε με συνεχή αυτομόρφωση να γίνει ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σατιρογράφος και ο πρώτος μεταγλωττιστής κειμένων της καθαρεύουσας στη δημοτική γλώσσα. Ήταν συνάμα ηθοποιός, θιασάρχης και διασκευαστής θεατρικών έργων· εκδότης περιοδικού, φυλλαδίων και καλλιτεχνικών λευκωμάτων· «ασπούδαχτος» ζωγράφος, τεχνοκρίτης και γκαλερίστας, ιδρυτής του πρωτοποριακού Ασύλου Τέχνης.
Τη δεκαετία του 1920 εμφανίστηκε ως αναρχικός και κοινω¬νικός επαναστάτης. Σφοδρός πολέμιος του αστικού κατεστημένου και διάπυρος υποστηρικτής των ταπεινών και καταφρονεμένων, αγωνίστηκε με πάθος και φραστικές ακρότητες για κοινωνική δικαιοσύνη μέσω του περιοδικού του Φραγκέλιο (1926-1929), το οποίο, αν και συνάντησε την περιφρόνηση και την εχθρότητα του πνευματικού και καλλιτεχνικού κατεστημένου, αρκετοί λογοτέχνες και καλλιτέχνες το τίμησαν με τη συνεργασία τους, όπως ο Τέλλος Άγρας, o Τεύκρος Ανθίας, ο Στρατής Δούκας, ο Αναστάσιος Δρίβας, ο Φώτης Κόντογλου, ο Τάκης Παπατσώνης, ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Γιαννούλης Χαλεπάς κ.ά.

______________________________________________

στις 7.30 μ.μ. στο καφενείο Το Πανελλήνιο, Μαυρομιχάλη 16, κέντρο Αθήνας


*Πληροφορίες για την εκδήλωση στις εκδόσεις «Φαρφουλάς» (Μαυρομιχάλη 18, τηλ. 211-1845583)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.