Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

#Volemacollir για τη χαμένη μας τιμή― #refugeeswelcome




160.000 κατά την αστυνομία, που υπολογίζεται πως μπορεί αν έφτασαν και τις 200.000, διαδήλωσαν χθες στη Βαρκελώνη με το αίτημα να δεχθεί η ισπανική κυβέρνηση περισσότερους πρόσφυγες. 
Η Δήμαρχος Ada Colau με την πλατφόρμα 'Casa Nostra Casa Vostra' [Το Σπίτι μας-Σπίτι σας] κάλεσαν τους δημότες να βγουν στους δρόμους. Η πορεία ξεκίνησε από την κεντρική λεωφόρο και κατέληξε στη Μεσόγειο στη μνήμη των 5.000 πνιγμένων προσφύγων που δεν κατάφεραν να βγουν στη στεριά.  Το σύνθημα ήταν «Τέρμα οι δικαιολογίες. Να έρθουν τώρα» με σλόγκαν το volem acollir, ένα 'Καλώς τους' στα καταλάνικα.

Η διαδήλωση έχει αφορμή την αποτυχία εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν το 2015, όταν η Ισπανία σχεδίασε  την εγκατάσταση προσφύγων από Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και Ερυθραία και προετοιμάστηκε να δεχθεί 16.000 αιτήματα ασύλου, μα ως τώρα έχουν εγκατασταθεί μόνο 1.100 άνθρωποι ενώ οι υπόλοιποι σαπίζουν σε στρατόπεδα υποδοχής σαν της Ελλάδας και της Σερβίας.

Στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο η Ε.Ε, απέτυχε. Η Βαρκελώνη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη την Ισπανίας, δηλώνει από πέρσι πανέτοιμη να δεχθεί τους πρόσφυγες.
Στους δρόμους βγήκαν οικογενειακώς οι Καταλανοί με την απαίτηση «για έστω το μίνιμουμ της αξιοπρέπειας για να ξεκινήσουν οι άνθρωποι αυτοί μια νέα ζωή στην Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι για τους 16.000 αλλά μπορούμε να δεχθούμε πολύ περισσότερους» ενώ επιφανείς νομοθέτες αιτήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στα ελληνικά ανεφερόμενη ως Κομισιόν) να επιβληθούν επιτέλους αυστηρές κυρώσεις στα κράτη που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Με εξαίρεση τη Γερμανία που δέχθηκε 890.000 ανθρώπους το 2015 και 280.000 το 2016, όλες οι άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν κρατήσει το λόγο τους.

Σήμερα που κυκλοφορούν οι εικόνες πολλοί Eυρωπαίοι διαμαρτύρονται που κανάλια όπως ακόμα και το BBC* αγνόησαν τη διαδήλωση θεωρώντας πρώτο θέμα τους τα γνωστά τετριμμένα  εσωτερικής μικροπολιτικής, σούπα-μούπες βουλετών και τηλεπαιχνίδια. 
Φέρνω φωτογραφίες, συνδέσμους, σχόλια, hashtags και χάρτη-πρόσκληση ώστε αν θέλετε να μάθετε πιο πολλά.





Εδώ έχουμε πήξει στο ρατσιστή και στη Βαρκελώνη διαδηλώνουν υπέρ της υποδοχής προσφύγων

Μουζαλα η Βαρκελωνη διαδηλωνει ζητωντας μεταναστες μαζεψε αυτους του Ελληνικου που υποφερουν απο τον ανθρωπισμο σου και στειλε τους Ισπανια






 


*Για να μην παρεξηγηθώ: δεν αναφέρονται στο διεθνές πρόγραμμα των 'καλωδιακών/ δορυφορικών καναλιών αλλά στο πρόγραμμα φτιαγμένο για την εσωτερική ενημέρωση.
_________________________________________
Σύνδεσμοι
Φωτογραφίες της El Pais:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.