Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

‪#Μοσούλη‪: Ανακατάληψη (σχόλια-σύνδεσμοι- live αναμετάδοση)

   


Ξεκίνησε η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Καθώς το ISIS (ή ISIL) υποχωρεί πολλά διακυβεύονται και λέγεται ότι από στη Μοσούλη θα αποκαλυφθεί ποιος θα ευνοηθεί από τη μοιρασιά. Ιρακινοί, Κούρδοι, Χριστιανοί, Σουνίτες, Σιίτες, και, από κοντά, ο τουρκικός στρατός που κάνει γυμνάσια στα σύνορα διότι η Τουρκία επιμένει να ανακατευτεί με το καλό ή με το ζόρι αφού θεωρεί δική της τη Μοσούλη τη χαμένη στη Λωζάνη, λέει, λόγω των  Άγγλων.

Φέρνω συνδέσμους ακόμα και για να παρακολουθήσουμε ζωντανά τις πολεμικές επιχειρήσεις ―διότι ναι, τέτοια είναι η εποχή μας, ήδη πάλιωσε ο ενθουσιασμός των πρώτων μαχών που παρακολουθήσαμε πριν δεκαετίες στο CNN.


Είτε βλέπουμε εμείς είτε όχι, όμως, αλλού είναι η ουσία. Αναμένονται πολυήμερες επιχειρήσεις κι οι αιματηρότερες αφότου έφυγε ο αμερικάνικος στρατός από την περιοχή. Δηλαδή, κι αυτό για μένα είναι το σημαντικό, τα πολεμικά παιχνίδια, υπολογίζει ο ΟΗΕ ότι θα κοστίσουν πάνω από 1 εκατομμύριο εκπατρισμένους. Από τη μια λοιπόν ετοιμάζονται οι στρατοί κι οι διπλωμάτες κι από την άλλη οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που θα προσπαθήσουν να στεγάσουν, σε σκηνές και σε ερείπια, τα πάνω από 1.000.000 προσωπικά δράματα που εκτυλίσσονται καθώς εμείς μιλάμε για σύνορα και ειδικές δυνάμεις.



Ξεκίνησε η μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης ‪http://ebx.sh/2dHNz7H 

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι στη Μοσούλη και πολεμάνε τους τζιχαντιστές:tribune

Ειδικές δυνάμεις από την Αυστραλία θα συμμετέχουν στη μάχη της Μοσούλης

ΟΗΕ: Φόβοι για έξοδο 100.000 Ιρακινών από τη Μοσούλη: Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες δήλωσε...

‪#Μοσούλη‪: Μπήκαν στη μάχη και οι τουρκόφιλοι της Χασχντ Αλ Ουατάνι 


Τουρκικά σχέδια Β και Γ για τη συμμετοχή της στη μάχη της Μοσούλης ‪http://go.naft.gr/OOS76H 

19 Οκτωβρίου: Ο Ερντογάν εξήγγειλε την ημερομηνία της επίθεσης κατά της Μοσούλης: ‪http://rudaw.net/mobile/english/middleeast/iraq/250920166 

Μοσούλη: Μπήκαν στη μάχη καιοι τουρκόφιλοι της Χασχντ Αλ Ουατάνι 


Προς το μέτωπο: #Nineveh εκπαιδευμένοι από την Τουρκία 

Στη Βαγδάτη αθρωπιστική βοήθεια προς Β. Ιράκ




ΟΗΕ: Φόβοι για έξοδο 100.000 Ιρακινών από τη Μοσούλη: Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες δήλωσε.

Για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μοσούλη


Την τελευταία στιγμή γλίτωσε τον θάνατο από αεροπορική επιδρομή ο ηγέτης του «χαλιφάτου» Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι μέσα στη Μοσούλη, σύμφωνα με πηγές των ιρακινών Αρχών ασφαλείας που αναμεταδίδει το Sputnik.
Ο ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βρισκόταν σε συνάντηση με άλλους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσής του και διέφυγε από τον θάνατο την τελευταία στιγμή, όταν αποχώρησε από το σημείο που λίγο μετά βομβαρδίστηκε.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι κινήσεις του Μπαγκντάντι είναι γνωστές μόνο στον εσωτερικό του κύκλο, που σημαίνει ότι εάν κάποιος τον «κάρφωσε» τότε είναι μεταξύ των εμπίστων του.
Το χτύπημα έγινε το βράδυ, μόλις ξεκίνησε η επιχείριση για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.
Τις προηγούμενες ημέρες ιρακινά Μέσα είχαν μεταδώσει ότι ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι είχε εγκαταλείψει τη Μοσούλη και είχε μεταβεί στη Ράκα της Συρίας.
Εάν ο αρχιτρομοκράτης παραμένει στη Μοσούλη αυτό σημαίνει ότι ένας πιθανός θάνατός θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.
Πριν περάσει στον έλεγχο των τζιχαντιστών η Μοσούλη είχε περίπου 2 εκ. κατοίκους. Σήμερα παραμένουν σε αυτήν 1,3 εκ. άνθρωποι. Οι υπόλοιποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα Ασσύριοι και Αρμένιοι χριστιανοί ή Κούρδοι την εγκατέλειψαν και κατέφυγαν πρόσφυγες στα εδάφη του ιρακινού Κουρδιστάν.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, ανακοίνωσε στη 01.30 ξημερώματα της Δευτέρας την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρισης για την απελευθέρωση της Μοσούλης από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Μοσούλη Ιράκ – Ζωντανή μετάδοση: Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, ανακοίνωσε στη 01.30 ξημερώματα της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου 2016 την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρισης για την απελευθέρωση της Μοσούλης από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
«Αγαπημένε λαέ της επαρχίας Νινευή, σήμανε η ώρα και η στιγμή της μεγάλης νίκης είναι κοντά. Οι επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Μοσούλης ξεκίνησαν», είπε ο Ιρακινός Πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Ανακοινώνω σήμερα την έναρξη αυτών των ηρωικών επιχειρήσεων που θα σας ελευθερώσουν από την κτηνωδία και την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους. Θεού θέλοντος, θα συναντηθούμε σύντομα στη γη της Μοσούλης όπου όλοι μαζί θα πανηγυρίσουμε την απελευθέρωση και την ελευθερία σας».
Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.
Πριν περάσει στον έλεγχο των τζιχαντιστών η Μοσούλη είχε περίπου 2 εκ. κατοίκους. Σήμερα παραμένουν σε αυτήν 1,3 εκ. άνθρωποι.
Οι υπόλοιποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα Ασσύριοι και Αρμένιοι χριστιανοί ή Κούρδοι την εγκατέλειψαν και κατέφυγαν πρόσφυγες στα εδάφη του ιρακινού Κουρδιστάν.
Οι Ιρακινές δυνάμεις που συμμετέχουν στην επίθεση αποτελούνται από: 65.000 Ιρακινούς στρατιώτες, 10.000 Κούρδους Πεσμεργκά και 24.000 βοηθητικούς (αστυνομικούς και σιίτες πολιτοφύλακες).
Μέσα στη Μοσούλη είναι ταμπουρωμένοι 6-11.000 τζιχαντιστές, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν όλα τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης.
Το κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw μεταδίδει ζωντανά τη μάχη της Μοσούλης, ακολουθώντας τις κουρδικές δυνάμεις:

Σε περίπτωση που δεν παίζει το βίντεο, μπορείτε να παρακολουθήσετε τον πόλεμο στη Μοσούλη ζωντανά στον ακόλουθο σύνδεσμο στο YouTube: Watch Mosul city Live


Ιρακινός στρατός και Peshmerga  (live)


ΠΡΟΣΘΕΤΩ:

Απολογισμός 1ης ημέρας (συγγνώμη, αγγλικά)  με  λεπτομερείς και προσωπικές πληροφορίες: https://www.theguardian.com/world/live/2016/oct/17/mosul-battle-iraq-isis-islamic-state-peshmerga-latest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.