Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Για την Caitlyn Jenner που τόλμησε


Το ότι έγινε Caitlyn ο Ολυμπιονίκης Bruce Jenner, πατέρας τεσσάρων παιδιών και πασίγνωστος από το ριάλιτι των Καρντάσιαν, είναι πάρα πολύ σημαντικό νέο.
Είχα δει την εξαιρετική συνέντευξή του λίγο πριν πάψει να είναι Μπρους στην οποία  μίλησε για τις δυσκολίες που έζησε ως παρενδυτικός, τους φόβους, την ανάγκη να ζει στο ψέμα και το μυστήριο.
Πρόσφατα υπήρξε κι άλλη μια γνωστή περίπτωση δημόσιας αλλαγής φύλου, ο νεαρός στρατιώτης που κατηγορείται πως αποκάλυψε τα μυστικά  εγκλήματα του αμερικάνικου στρατού στο Αφγανιστάν, gay άνδρας τότε και σήμερα γυναίκα. Κάθε δημοσιότητα βοηθά τα σοβαρότατα ζητήματα αποδοχής των διεμφυλικών ατόμων.

Στο εξαιρετικό αφιέρωμα του Vanity Fair μιλάει για το  'gender dysphoria' που είχε από παιδί και για όσα πέρασε για να φτάσει στο σήμερα.
Σε μια φωτογραφία η Καίιτλυν έχει στο τραπέζι το ολυμπιακό μετάλλιο που κέρδισε ο Μπρους. «Εκείνη η ημέρα ήταν σπουδαία» λέει μα αυτές οι δυο της φωτογράφισης όταν προετοιμάστηκε η  παρουσίαση στον κόσμο της Καίιτλυν είναι καλύτερες, «διότι τότε ήταν ένας αγώνας, ήταν σπορ, ενώ αυτό εδώ είναι ζωή».

Για την Καίιτλυν Τζέννερ γράφονται πολλά. Γέλασα με κατηγορίες σατανισμού στηριγμένες στο μαύρο ντεκόρ που αγαπούν οι κόρες και η πρώην γυναίκα του και μητέρα της Κιμ Καρντάσιαν , μια οικογένεια δανεξάρτητων δυναμικών γυναικών που τάχα στοχεύει να ευνουχίσει και να καταστρέψει το 'Δυνατό Αμερικάνικο Αρσενικό'.
Γελοιότητες. Το σημαντικό όμως είναι που από την κοινωνική και οικονομική της θέση κι από το ριάλιτυ στο οποίο πριν τη αλλαγή την έχουμε χαρεί ως αφοσιωμένο μπαμπά, ο Μπρους Τζέννερ που έγινε Καίιτλυν παρουσίαζει ως προσιτό το όνειρο πολλών ανθρώπων που βασανίζονται από τα προβλήματα με το κοινωνικό τους φύλο, προβλήματα που δεν απορρέουν πάντα από την ομοφυλοφιλία  (όπως πολλοί νομίζουν) και έχουν φέρει ανείπωτη δυστυχία σε γενιές ανδρών και γυναικών.


Το αφιέρωμα στο vanity fair Ιουνίου 2015

4 σχόλια:

  1. Σέβομαι το όνειρο του ανθρώπου (γενικότερα) αλλά δεν σέβομαι την διαφήμιση αυτού όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Νομίζω πως ένα όνειρο, χάνει την αξία του όταν ο ονειρευτής, στην προκειμένη περίπτωση ο Μπρους, ποζάρει και μιλάει δημόσια για κάτι καθαρά δικό του, προσωπική υπόθεση. Δε ξέρω. Δε μ'αρεσει να κακομεταχειρίζονται τους gay και να είναι ταμπού η όλη φάση, και να υπάρχει ρατσισμός, αλλά από την άλλη μήπως το ΟΝΕΙΡΟ που θα έπρεπε να αποτελεί την κινητήριο δύναμη αυτού του σύμπαντος κινδυνεύει να εξαφανιστεί εξαιτίας της υπερβολικής διαφήμισης του "σωστού";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δημοσιότητα αυτή δεν είναι διαφήμιση προϊνόντος μα γνωστοποίηση.
      Οι αυτοκτονίες πολλών νέων (αλλά και μεγαλύτερων) που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της δυσκολίας τους να αποδεχθούν το κοινωνικό επιβληθέν φύλο είναι σημαντική υπόθεση.
      Αυτά τα πρότυπα, ένας Ολυμπιονίκης και πατέρας, μπορεί να βοηθήσουν στην αποδοχή.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι, το εύχομαι. Αλλά γενικότερα, πολλά "τέρατα" κι ελάχιστοι ήρωες..
      Δεν θέλω ν'ακούγομαι απαισιόδοξη, οπότε σταματώ. Καλό ΠΣΚ! :)

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.