Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ιατρική Πτέρυγα Κορυδαλλού: Πάλι και Επείγον το #kolastirio


Πριν λίγους μήνες πέθανε από φυματίωση ο κρατούμενος που έφτιαξε το 'Κολαστήριο' το video στο οποίο πρωτοείδαμε τα αίσχη της ιατρικής πτέρυγας του Κορυδαλλού. Τι έγινε τότε; Σάλλος, υπογραφές, άρνηση συσσιτίου κι ύστερα υποσχέσεις και σιωπή.
Τίποτε δεν άλλαξε.
Οι εικόνες που δημοσιεύω (σημερινές) είναι ντροπή για όλους μας. Ούτε σε εμπόλεμη ζώνη, ούτε μετά από σεισμούς και βομβαρδισμούς δεν έχουμε δει τέτοια εξαθλίωση, τέτοια φρίκη.

Αηδία μου προκαλεί που πρέπει να υπενθυμίσω ότι, ό,τι κι αν έκαναν οι άνθρωποι αυτοί καταδικάστηκαν από τους νόμους μας σε εγκλεισμό. Καταδίκη σε αργό, μολυσματικό και βασανιστικό  θάνατο δεν προβλέπουν οι νόμοι μας. Όχι;

Γι αυτό παρακαλώ να δημοσιεύουμε, να κοινοποιούμε. Ας σπρώξουμε αυτή την είδηση ψηλά στις μηχανές αναζήτησης, ας κάνουμε γνωστό αυτό το κρατικό έγκλημα ώστε ακόμα κι οι πιο αδιάφοροι να νοιαστούν για το ρεζιλίκι της χώρας και να γίνει κάτι. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν περιμένουν, γι αυτούς τους ανθρώπους τα λεπτά μετρούν σα χρόνια.



ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 23/3 ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ



ΕΤΟΙΜΟΙΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ & ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ & ΦΑΡΜΑΚΩΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ #kolastirio


Τα αιτήματα μας,σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο,είναι εν συντομία τα κάτωθι:
1)Για το 110Α Π.Κ.:
α)Κατάργηση,για τις περιπτώσεις που υπάγονται στη ρύθμιση του άρθρου 110Α,της προσθήκης ορίων έκτισης ποινής,επιβολής περιοριστικού όρου και δυνατότητας ανάκλησης.Επαναφορά της εφ'άπαξ χορήγησης.
Προκειται για μια διάταξη ανθρωπιστικού χαρακτήρα που χορηγεί απόλυση υπό όρο,σε βαριά πάσχοντες,χωρίς περιορισμούς και χορηγείται μόνο μια φορά.Η απολύση υπό όρο κατ' άρθρο 110Α' χορηγείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ υπό τον όρο ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ(άρθρο 108).Τι λέει όμως αυτό το άρθρο;Το άρθρο 108 λέει ότι όποιος απολύεται,κατά την περίοδο δοκιμασίας(δηλαδή για όσο χρόνο υπολοιπόταν ως την οριστική λήξη της ποινής του),αν ξανακάνει αδίκημα έρχεται πίσω στη φυλακή και εκτίει και την παλία ποινή αλλά και την νέα ***αθροιστικά***.Δηλαδή σε τιμωρεί και εκτίεις πρώτα την παλιά ποινή και μετά την νέα ***ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ*** σου το δικαίωμα της συγχώνευσης.Στο επίμαχο άρθρο ο νομοθέτης έχει κάνει αυτή την πρόβλεψη να μην συντρέχουν δηλαδή οι άλλες προυποθέσεις των άρθρων 105(όρια ποινής) και 106(επιβολή περιοριστικών όρων)για να δώσει μια και μοναδική ευκαιρία στον κατάδικο(γι αυτό έλεγε ότι χορηγείται άπαξ και σημειώνεται στο Ποινικό μητρώο του),ο οποίος ΝΟΣΕΙ από σοβαρές ασθένειες,να αντιμετωπίσει την ασθένεια του εκτός φυλακής ή να μην πεθάνει σε μέσα αυτήν.Με το νέο όμως νόμο αν υποτεθεί ότι κάποιος νοσεί απο μια ασθένεια όπως η νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να εκτίσει το ένα πέμπτο(σε περίπτωση 15 ετών ποινής δηλαδή 3 ολόκληρα χρόνια).Το ερώτημα είναι θα προλάβει να ΖΗΣΕΙ για να εκτίσει;;;;
Θα βγει και θα ξαναμπεί αν έρθει μια νέα ποινή με προγενέστερη τέλεση αδικήματος λόγω καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης;;;;;;Θα ξαναμπει για να εκτίσει και το ένα πέμπτο ή της νέας ποινής ή της όποιας προκύψει μετά την συγχώνευση.ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΜΟΙΡΟΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΗΣ ΑΝ ΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΙΕΙ ΤΟ ΡΗΜΑΔΟΕΝΑ ΠΕΜΠΤΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ.ΣΩΣΤΑ;;;;;ΣΩΣΤΑ
Θα μπορούσαμε να σας γράψουμε πολλά παραδείγματα για όλα τα ανεξήγητα φαινόμενα που θα ανακύψουν,αλλά δεν έχει νόημα γιατί τα ίδια λέει και το ΤΜΗΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε για το νέο νομοσχέδιο του Υπ.Δικαιοσύνης όσον αφορά τους βαριά ασθενείς.
β)Επειδή έχει παρατηρηθεί ακόμη και τώρα παρόλο που ισχύει ρητά ότι δεν εφαρμόζεται η εξαίρεση του άρθρου 106(περι επιβολής όρων) ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ για λόγους αποκατάστασης της νομιμότητας και της αδικίας να μπει ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΩΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ στο νέο νομοσχέδιο μια παράγραφος ή ένα μεταβατικό άρθρο που να λέει ότι:Σε αυτούς που κατά το παρελθόν απολύθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 110Α και η απόλυση έχει ανάκληθεί κατ'αρθρον 107 Π.Κ.,οι ανακλήσεις αυτές ακυρώνονται και θεωρούνται ως μην γενόμενες.
γ)Αντικατάσταση της παραγράφου 2 του 110Α' ως εξής:
Για την χορήγηση της απόλυσης υπό όρο αποφαίνεται το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής μετά από την αίτηση του καταδίκου.Ο Εισαγγελέας υποχρεούται αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης να διατάξει ειδική πραγματογνωμοσύνη για την διακρίβωση της συνδρομής των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του παρόντος και την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας αν αυτό δεν έχει βεβαιωθεί από το Κ.Ε.Π.Α.Την κατά τα άνω ειδική πραγματογνωμοσύνη ή την βεβαίωση από το Κ.Ε.Π.Α. υποβάλλει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών μαζί με την πρόταση του.Η υπ'αριθμόν 164484/18-12-2009 κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας,Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εφαρμόζεται αναλόγως.
Αυτό γιατί απο την απλή ανάγνωση στο σχέδιο νόμου προκύπτει ότι ειδική πραγματογνωμοσύνη αφορά μόνον αυτούς που χρειάζονται την πιστοποίηση ποσοστού αναπηρίας καί κανενός άλλου.Επίσης θα χρειαστεί εκ νέου έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης έτσι όπως είναι τώρα διαμορφωμένο.Η προηγούμενη έκανε ένα χρόνο να εκδοθεί.Πάλι τα ίδια;;;;

2)Να προστεθούν στην παρ.7 του άρθρου 105 Π.Κ. τα εξής:
α)Να αντικατασταθεί στην αρχή της παραγράφου ο όρος "....κάθε ημέρα παραμονής σε σωφρονιστικό κατάστημα κράτησης...." με τον όρο "Κάθε ημέρα ΚΡΑΤΗΣΗΣ..... Ετσι δεν αδικούνται και όσοι κρατούνται μακροχρόνια σε Αστυνομικά τμήματα,Τμήματα Μεταγωγών κ.λ.π.
β)Να προστεθεί περίπτωση στ' ως εξής:για κρατούμενους που παραμένουν και νοσηλεύονται σε Θεραπευτικά καταστήματα ή Νοσοκομεία για όσο διαρκεί η νοσηλεία τους,εφόσον αυτό το ευεργέτημα δεν τους χορηγείται για άλλον λόγο.
Αυτό διασφαλίζει π.χ. κάποιον ο οποίος νοσηλεύεται μακροχρόνια στο Νοσοκομείο για οποιαδήποτε αιτία.Αυτούς δηλ.που έχουν ποσοστά αναπηρίας από 67% και κάτω ή και 50% και κάτω εφόσον ΔΕΝ είναι επαχθής η κράτηση τους αλλά επιβάλλεται νοσηλεία για έναν χρόνο ας πούμε.Οπως ένας κινητικά ανάπηρος που απαιτείται να διαβιεί σε συνθήκες για ΑΜΕΑ που εντός φυλακής υπάρχουν μόνο στα θεραπευτικά καταστήματα ή Νοσοκομεία.
γ)Να προστεθεί εδάφιο ως εξής:....Ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών κράτησης ισχύει και χορηγείται ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ από την οποτεδήποτε έναρξη και ύπαρξη τον λόγων και προϋποθέσεων που ορίζονται εδώ.
Αναδρομική εφαρμογή για όλους όσους υπάγονται στις περιπτώσεις του ευργετικού υπολογισμού για να συμπεριληφθούν αυτοί που νοσηλεύονται για ασθένειες που αναφέραμε στην προηγούμενη αυτοί με κινητικά ΑΜΕΑ και αυτοί που θα έχουν τώρα για πρώτη φορά το δικαίωμα ευργετικού υπολογισμού για πρώτη φορά αλλά πληρούσαν τις προυποθέσεις από παλιότερα.

3)Αυτοί που δεν υπάγονται στο άρθρο 110Α αλλά υπάγονται στο άρθρο 105 παρ.7 να εκτίουν την ποινή τους με δυο πέμπτα καθ'οιονδήποτε τρόπο
Ετσι εξασφαλίζεται μια δίκαιη αντιμετώπιση ανάλογη με τους υγιείς κρατούμενους,που προωθείται με το παρόν νομοσχέδιο,με διαβαθμίσεις δύο επιπέδων,τους βαριά πάσχοντες του 110Α,αλλα,και αυτούς που είναι ασθενείς και δεν υπάγονται σε αυτό,και πρέπει να τους δωθεί η ευκαιρία να εκτίσουν την ποινή τους λίγο γρηγορότερα από τους υπολοίπους υγιείς.Θυμίζουμε την διαβάθμιση του νέου νομοσχεδίου για τους κρατούμενους γενικά.Ετσι θα πρέπει και θα είναι δικαιο να υπάρξει και μια διαβάθμιση για τους ασθενείς κρατούμενους που όπως ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ γύρω στα 200 άτομα. http://www.twitlonger.com/show/n_1slbi96








6 σχόλια:

  1. Ντροπή και αίσχος. Αυτά έχω να πω μόνο. Αυτές δεν είναι εικόνες σωφρονιστικού ιδρύματος του 21ου αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα πω όμως κάτι που με απασχολεί... Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟΤΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ κάτι ρε παιδί μου που να μπορούμε να ελέγξουμε ΘΕΤΙΚΑ.... όλοι μας γμτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.