Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Κινέζικη Πρωτοχρονιά: Τράγος, Κριός ή μια κερασφορικώς προκισμένη Αίγα;



19 Φεβρουαρίου πέφτει φέτος η κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μ' όλα τα κινέζικα μικρομαγαζάκια και την κινέζικη ιδιοκτησία του λιμανιού της Πάτρας, ακόμα πολυπολιτισμική πρωτεύουσα δεν έχουμε. Οι δρόμοι μας είναι των Ορθοδόξων Χριστιανών και καμιά άλλη θρησκεία ή εθνότητα δεν τελεί τα έθιμά της δημοσίως. Έτσι, κι αν τύχει να απαρνηθούν σούσια και σουβλάκια οι Αθηναίοι δε θα δουν το χορό του δράκου με κουδουνάκια, ακροβάτες και ολόφρεσκες καρδιές των φρέσκων μαρουλιών που συμβολίζουν την αναγέννηση που έρχεται με το νέο έτος. 
111 γνωστά άστρα γνώριζαν στην Κίνα από την εποχή του Αυτοκράτορα Χουάνγκ Ντι το 2637 π.Χ.. Οι αστρονόμοι μετά συνέδεσαν πέντε πλανήτες με τα πέντε στοιχεία της Φύσεως από τα οποία αποτελείται το σύμπαν κατά τους Κινέζους. Δίας με Ξύλο, Άρης με Φωτιά, Κρόνος με Γη, Αφροδίτη με Μέταλλο και Ερμής με Νερό. 


Το 2015 είναι χρονιά του Τράγου*, ενός από τα ζώα που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Βούδα, ο οποίος κατά το μύθο όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τούτη τη ζωή κάλεσε όλα τα πλάσματα για να τα αποχαιρετήσει. Μόνο δώδεκα εμφανίστηκαν και ο Βούδας, με τη σειρά που έφτασαν, πρόσφερε κι από ένα μέρος του ουρανού στο κάθε ζώο το οποίο χαρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σε κάθε άνθρωπο που γεννιέται―δηλαδή εμφανίζεται στην παρούσα ενσάρκωση―το μήνα που αντιστοιχεί στην περιοχή του. 
Η σειρά τους στο ζωδιακό κύκλο είναι η εξής: Ποντικός, Βούβαλος, Τίγρις, Λαγός, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος*, Πίθηκος, Πετεινός, Σκύλος και Χοίρος.

Για τα χαρακτηριστικά της χρονιάς που έρχεται, για τον Τράγο και για να μάθετε τι ζώδιο είστε στο Κινέζικο**  θα βρείτε στο διαδίκτυο πολλά. Η διαφορά από την ερμηνεία της δυτικής αστρολογίας είναι ότι οι Κινέζοι δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στους αργούς μεγάλους πλανήτες, ερμηνεύοντας με γενιές κι όχι μήνες γέννησης, όπως και στην Κοινωνία τους αναφέρονται σε γενιές όπως στη δεύτερη από τις τρεις λέξεις του ονόματός τους. Ας πούμε στο  Χο Τσι Μινγκ (που δεν ξέρω τι σημαίνει): πρώτο -ΧΟ- έχουν το επίθετο, δεύτερο -Τσι- ένα όνομα που σχετίζεται με τη γενιά, π.χ. όλα τα αδέλφια και ξαδέλφια έχουν ονόματα λουλουδιών ή δένδρων ή πετρωμάτων και μόνο στο τρίτο δίνουν κάτι προσωπικό. Έτσι, επειδή τα ζώδια σημαδεύονται κι από ένα στοιχείο της φύσεως, ακούγοντας ένα όνομα ξέρουμε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι της οικογένειας Χο [- και μη γελάτε εσείς στο τελευταίο θρανίο], έχει γεννηθεί στην τάδε δεκαετία αφού για να έχει όνομα δένδρου ή πετρώματος ξέρουμε ότι γεννήθηκε την εποχή του Ξύλινου ή Σιδερένιου Τράγου, και τελευταίο δίνουν κάτι δικό του πολύ χαρακτηριστικό, που εξ άλλου μόνο ελάχιστοι και πολύ κοντινοί του θα το μεταχειριστούν, λόγω της κινέζικης ευγένειας και τυπολατρίας.

**Σας  μπέρδεψα; Ελπίζω όχι. Μόνο, επειδή παρατήρησα ότι πολύ λίγοι  προειδοποιούν: Αν ψάξετε τι ζώδιο είστε στο κινέζικο, θυμηθείτε ότι μετρούν για γέννηση την ώρα της σύλληψης, δηλαδή οι μισοί πρέπει να κοιτάζουμε το προηγούμενο ζώδιο.

Καλή χρονιά
και πρόβατα, τράγοι ή άλλο, προσοχή στο Δράκο- ελλοχεύει!
____________________________
*Τράγος ή Πρόβατο; Θα μας πει μονάχα κάποιος που γνωρίζει τα ιδεογράμματα. Στην Ευρώπη συχνά το λένε πρόβατο (sheep) ή κατσίκι (goat) ενώ στη σύγχρονη κινέζικη  εικονογραφία συναντάμε κριούς και τράγους (εκτός κι αν είναι μια κερασφορικώς πολύ προικισμένη κατσίκα).



7 σχόλια:

  1. Ξέρω χρόνια ότι είμαι σκύλος και πολύ λατρεύω την επεξήγηση του :)
    Αλλά πάντα αναρωτιόμουν...όλοι πχ της χρονιάς μου μοιάζουμε; Κι ο πρώην άντρας μου σκύλος ήταν... ☺

    Τι να σημαίνει άραγε η χρονιά του δράκου!
    Πάω να ενημερωθώ!
    Καλό βράδυ :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρονιά του τράγου*
      επέστρεψα γιατί μετά αντιλήφθηκα το λάθος μου ☺

      Διαγραφή
    2. Ναι μοιάζουν- σε άλλα χαρακτηριστικά. Οι Κινέζοι δε βλέπουν πρώτα το άτομο (ήλιος/μήνας, σελήνη/ημέρα) όπως εμείς αλλά τους αργούς πλανήτες που δίνουν χαρακτήρα σε εποχές (Δίας=χρόνος).
      Εξ και η ..κοινωνιολογική σύγκρισή μου.
      Το Δράκο έχεις σρο νου;

      Καλό σαββατοκύριακο με Αρφ! ― δες κάτω, κι άλλοι σου γαβγίζουν..

      Διαγραφή
  2. "Χρόνια πολύ καλύτερα" θα ευχηθώ, γενικά και ειδικά και αυτό γιατί πιστεύω στις ευχές όταν είναι καρδιάς!
    Κατά τ' άλλα ΓΑΒ!!! (σαν πολύ σκυλολόι δεν μαζεύτηκε) χαχαχα! Αριστέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και Αρφ- αρφ! (το χαρούμενο του σκύλου μόλις δε το λουράκι του)
      και μνιάαο (ο γάτος απαιτεί να ανοίξω να βγει/να ανοίξω να μπει/να ανοίξω να ξαναβγεί κοκ εσαεί).
      Καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  3. "Χρονιά του...προκομένου" θα ΄ναι φέτος, σύμφωνα με το αριστερό ζωδιακό κύκλο. .
    Φρόντισαν γι' αυτό οι εραστές της λήθης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι;
      Αν είναι η χρονιά που θαανταμειφθούμε επιτέλους εμείς που δουλεύουμε ασταμάτητα, τότε δεν το φοβάμαι, μας το χρωστά η ζωή φίλε Ευρυτάνα.
      ―Και τι σωστά τα σημερινά σου συνθήματα!―

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.