Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Yoram Kaniuk RIP


2 Mαΐου1930 – 8 Ιουνίου 2013



Ο Κανιούκ Ισραηλινός συγγραφέας και ζωγράφος, απόγονος δασκάλων που είχαν μεταναστεύσει στο Τελ Αβίβ από το 1909, μεταφράστηκε και βραβεύτηκε διεθνώς (στη Γαλλία βέβαια) αλλά  το σκοτεινό ιδιαίτερο χιούμορ του, η πολιτική  σάτιρα και το προσωπικό υπαρξιακό του ύφος αγαπήθηκαν μόνο πρόσφατα, τον 21ο αιώνα. Τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και η πολιτική του στάση- απογοήτευση για το κράτος του Ισραήλ- τον έκανε πολύ γνωστό.
Από τα 17 του ήταν μέλος των Palmach των μυστικών ειδικών δυνάμεων που μάχονταν τους Βρετανούς στην Παλαιστίνη. Πυροβολήθηκε στα πόδια από Άγγλο μεταμφιεσμένο σε Άραβα (με kaffiyeh, το χαρακτηριστικό αραβικό μαντήλι στο κεφάλι που συνηθίζουν οι Παλαιστίνιοι και οι Κούρδοι).
Πίστευε στο διαχωρισμό κράτους-θρησκείας. Παντρεύτηκε Χριστιανή και στα 80 του τάραξε τα νερά με το αίτημά του να αντικατασταθεί με 'Δίχως Θρησκεία' το θρήσκευμα Εβραίος από τα χαρτιά  του αφού το παιδί και το εγγόνι του έρχονται από μικτό γάμο αλλά κυρίως επειδή δεν είχε, είπε, καμιά επιθυμία να ανήκει στο 'Εβραϊκό Ιράν'  που είναι η σημερινή θρησκεία του Ισραήλ. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρότασή του και παρέμεινε  'Εβραίος κατά την Εθνικότητα'. Εκατοντάδες τον ακολούθησαν, τόσο που η διαδικασία γέννησε το ρήμα lehitkaniuk (κανιουκ-εύω, δηλαδή χωρίζω δια νόμου από την κληρονομική θρησκεία μου).
Πέθανε χθες από καρκίνο και εκτός από πίνακες και το kaniouk-ing μας άφησε και τα βιβλία του που θα τα βρείτε και στα ελληνικά. Σας συστήνω τον Αετό και το βραβευμένο αυτοβιογραφικό '1948' που με διαλυμένες τις αυταπάτες του νεανικού ενθουσιασμού μιλά για τα χρόνια του στην Αντίσταση. Επίσης (αγγλικά) το άρθρο του 'Σοφοί δεν ήμασταν' όπου εξηγεί 'πολέμησα παθιασμένα για την Ανεξαρτησία- δίχως να ξέρω τι σημαίνει'. 
Χαρείτε τα:


Wise We Were Not :Tablet
Α jew without religion: prospect
Στα ελληνικά βρήκα τα κάτωθι μα σίγουρα υπάρχουν κι άλλα: 
Ο σκύλος που τραγουδούσε, Η γη της διπλής επαγγελίας



6 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ
      διπλό και τρίδιπλο αν σκεφτούμε και πως η μαχητικότητά του δε μειώθηκε με την ηλικία.

      Διαγραφή
  2. Και όλα αυτά σε ένα από τα πιο θεοκρατικά κράτη στον πλανήτη...
    Για αυτό αξίζει τον σεβασμό μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντελώς.
    Ίλιγγος με πιάνει όταν το σκέφτομαι. Και κατάφερε να πάρει και κάποιες 'εκατοντάδες' μαζί του.
    Πώς να μην περιφρονώ τους κατά συνθήκην ΧΟ Παρτάλι μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν τον ήξερα όσο ζούσε, αλλά τον έμαθα τώρα...κι ελπίζω γρήγορα να τον μάθω καλύτερα κι από κάποιο βιβλίο του...πραγματικά αξίζει το σεβασμό μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια από τις χαρές του Διαδικτύου είναι που μοιραζόμαστε με ταχύτητα τις γνώσεις μας, σα να πετυχαίναμε στο καφενείο το σωστό άνθρωπο τη σωστή στιγμή.
      Ελπίζω να τον χαρείς τον Κανιούκ Maria μου
      και σου εύχομαι Καλή βδομάδα!

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.